Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Festival bawa konsep rumah mampan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 MAC – Dengan menawarkan pemilik rumah dan bakal-bakal pemilik rumah peluang untuk menikmati pilihan gaya hidup dan rekaan rumah yang terkini serta terbaik, Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) melancarkan Festival Pameran Rumah di BIBD, Kiulap, hari ini.

Festival berkenaan telah kembali semula buat kali ke-16 setelah rehat selama dua tahun disebabkan COVID-19 dengan membawa tema Ke Arah Sebuah Gaya Hidup Rumah Mampan, di mana ia mengetengahkan trend rekaan dalam dan luaran terkini, konsep kehidupan mampan dan bagaimana untuk menghasilkan sebuah rumah yang bergaya dan mesra alam.

Acara itu juga merupakan sebahagian daripada inisiatif BIBD di bawah Rangka Kerja Kemampanan BIBD dan menyokong Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) khususnya Matlamat 11, Komuniti dan Bandar Raya Mampan.

Hadir untuk menyempurnakan pelancaran acara berkenaan ialah Setiausaha Tetap (Perancangan, Guna Tanah dan Alam Sekitar) di Kementerian Pembangunan, Dr Nor Imtihan binti Haji Abdul Razak.

Turut sama melancarkan acara berkenaan ialah Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Awang Junaidi bin Haji Masri serta Timbalan Pengarah Urusan 2, Ketua Kumpulan Perbankan Runcit dan Ketua Pegawai Maklumat, Awang Irwan bin Lamit.

Dr Nor Imtihan (tengah), Awang Junaidi (kiri) dan Awang Irwan semasa menyempurnakan pelancaran festival berkenaan.
Dr Nor Imtihan semasa melawat salah satu petak pameran dalam Festival Pameran Rumah, kelmarin.

Sepanjang festival yang akan berlangsung hingga 19 Mac itu, pengunjung yang berminat untuk membeli rumah impian mereka boleh berjumpa dengan pakar pembiayaan rumah BIBD bagi memanfaatkan penyelesaian pembiayaan rumah patuh syariah BIBD dengan Kadar Keuntungan Tahunan (APR) ditetapkan.

Semasa festival berkenaan, Jabatan Tenaga di Jabatan Perdana Menteri akan mempamerkan panel solar bagi rumah kediaman dan demonstrasi peralatan rumah cekap tenaga bagi orang ramai yang berminat untuk gaya hidup yang lebih mampan.

Sementara itu, agensi-agensi kerajaan seperti Jabatan Perancang Bandar dan Desa, dan Autoriti Kawalan Bangunan dan Industri Pembinaan (ABCi) turut mengambil bahagian dalam festival berkenaan.

Di samping itu, acara Fireside Chat juga akan diadakan di mana ia mengetengahkan kepada kehidupan mampan dan bagaimana isi rumah boleh bermula untuk melaksanakan amalan-amalan mampan dalam kehidupan seharian mereka.

Pameran berkenaan juga merupakan acara tanpa wang tunai, di mana pelanggan boleh menggunakan BIBD QuickPay untuk membuat pembayaran di mana-mana vendor makanan tempatan yang menyertai acara berkenaan.

Turut mengambil bahagian dalam festival berkenaan adalah kohort terkini skim BIBD, Special Entrepreneurship Empowerment & Development Scheme (BIBD SEED).

Pelanggan yang mendaftar bagi pembiayaan, atau produk kad kredit semasa festival berkenaan akan layak bagi menerima cenderahati eksklusif BIBD, baucar dan pengecualian yuran.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -