Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Festival PMKS buka tirai

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 MAC – Festival Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Brunei telah membuka tirainya hari ini dengan membawa tema DARe to Innovate: Growth & Resilience through Innovation selama empat hari di Dewan Bridex 1 & 2, Jerudong.

Hadir menyempurnakan perasmian festival yang menghimpunkan lebih daripada 200 petak jualan itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua selaku Pengerusi Lembaga Kemajuan Ekonomi Brunei (LKEB) dan Darussalam Enterprise (DARe), Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah.

Festival yang menyaksikan penglibatan para pengusaha PMKS daripada pelbagai kategori seperti makanan dan minuman; pembuatan; peruncitan; fesyen dan tekstil; kecantikan dan penjagaan kesihatan; dan perkhidmatan itu sememangnya satu platform untuk mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka, belajar daripada pakar industri dan berhubung dengan pelanggan dan rakan kongsi.

Acara dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan Doa Selamat, diikuti dengan ucapan alu-aluan oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif LKEB dan DARe, Daniel Leong.

Beliau antaranya mengongsikan Pesta PMKS Brunei bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap PMKS dengan menyediakan mereka lebih banyak peluang untuk mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka di peringkat kebangsaan.

“Ia juga menjadi platform untuk kami mengenal pasti produk dan perkhidmatan tempatan yang berpotensi untuk dibangunkan lagi.”

Selain perasmian festival, satu persidangan turut diadakan pada sebelah petang untuk menghimpunkan golongan pakar daripada sektor awam dan swasta serta juga ahli akademik untuk membincangkan bagaimana perniagaan, terutamanya PMKS.

Persidangan itu dikendalikan oleh Pengurus FinTech, Brunei Darussalam Central Bank (BDCB), Dayang Hanisah Abu Bakar, yang mempunyai lebih sedekad pengalaman di pusat perbankan dan penceramah utama dan panel; Ketua Pegawai Eksekutif, Nextacloud Technologies Sdn Bhd, Agus Muslim serta ahli panel lain; Pengarah Promosi Penyelidikan Universiti Kyushu Jepun, Profesor Scott Valentine; dan Pengarah Pusat Inovasi Perniagaan Sains Negara dan Agensi Pembangunan Teknologi Thailand, Sansanee Huabsomboon.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku Pengerusi LKEB dan DARe semasa melawat salah satu petak pameran dalam Festival Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Brunei yang berlangsung selama empat hari di Dewan Bridex 1 & 2, Jerudong. – Gambar oleh Bahyiah Bakir
Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bergambar ramai bersama Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif LKEB dan DARe, serta kakitangan DARe, kelmarin. – Gambar oleh Bahyiah Bakir

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -