Sunday, February 5, 2023
23.7 C
Brunei

-

Festival tingkatkan jumlah pelancong

Oleh Sim Y. H.

Gambar oleh Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 Julai – Jabatan Kemajuan Pelancongan mencadangkan untuk mengadakan Festival Disember Brunei pertama yang akan diadakan pada Disember nanti.

Festival itu bertujuan untuk meningkatkan jumlah pelancong antarabangsa yang berkunjung ke Negara Brunei Darussalam dan untuk merangsang pertumbuhan pelancongan domestik negara.

Festival itu juga dihasratkan untuk menjadikan Negara Brunei Darussalam sebagai salah sebuah destinasi percutian pilihan dengan menyediakan lebih banyak pilihan kegiatan santai dan rekreasi, kegiatan-kegiatan menarik dan acara sepanjang musim cuti itu.

Cadangan itu merupakan agenda istimewa yang dibincangkan semasa Mesyuarat Lembaga Pelancongan Brunei ke-4 yang berlangsung di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh KSSUP, di sini, hari ini.

Menurut kenyataan itu, mesyuarat berkenaan dipengerusikan oleh Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Haji Apong, yang juga pengerusi Lembaga Pelancongan Brunei.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali mempengerusikan Mesyuarat Lembaga Pelancongan ke-4 yang berlangsung di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali mempengerusikan Mesyuarat Lembaga Pelancongan ke-4 yang berlangsung di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.
Di antara yang menghadiri Mesyuarat Lembaga Pelancongan ke-4 di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.
Di antara yang menghadiri Mesyuarat Lembaga Pelancongan ke-4 di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.

Mesyuarat itu dihadiri oleh ahli-ahli Lembaga Pelancongan Brunei yang terdiri daripada wakil-wakil dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Kementerian Pembangunan, Kementerian Perhubungan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Kementerian Kesihatan, Royal Brunei Airlines, Persatuan Ejen-ejen Pelancongan Brunei, Persatuan Hotel Brunei, wakil dari restoran-restoran Brunei Darussalam dan pihak-pihak yang berkepentingan utama dalam industri pelancongan.

Dalam mesyuarat itu, Lembaga Pelancongan Brunei berharap untuk bekerja lebih rapat dengan pelbagai agensi kerajaan, syarikat-syarikat pengurusan acara, hotel dan restoran, ejen-ejen pelancongan, syarikat-syarikat penerbangan, syarikat-syarikat tempatan serta kedutaan dan suruhanjaya tinggi asing di Brunei Darussalam untuk memastikan Festival Disember Brunei akan menjadi pakej mesti jual dalam kalangan operator pelancongan dalam jangka sederhana dan panjang.

Festival Disember itu akan bergerak bersama pelbagai acara-acara menarik yang sedia ada seperti Bandarku Ceria, Brunei Salebration dan pelbagai kegiatan yang dijalankan di Taman Permainan Jerudong Park. Selain daripada itu, acara-acara seperti Pesta Makanan Antarabangsa, Maraton Antarabangsa, Ekspedisi Berbasikal, Pesta Pantai, Cabaran Mengail, Pesta Kikik dan Pesta Buah-buahan turut dibincangkan semasa mesyuarat itu.

Di samping itu, kemungkinan untuk menganjurkan pesta-pesta filem pendek dan acara perkahwinan beramai-ramai (mass wedding) turut dicadangkan dalam mesyuarat itu di mana sebanyak 20 acara pelancongan dijangka akan diadakan sepanjang bulan Disember nanti.

Kenyataan itu turut menyatakan bahawa Presiden Persatuan Ejen-ejen Pelancongan Brunei, Yang Berhormat Haji Abdul Hamid @ Haji Sabli bin Haji Arshad mengalu-alukan inisiatif untuk mengadakan Festival Disember Brunei.

Beliau berkata, acara itu akan menarik lebih ramai pelancong ke Negara Brunei Darussalam dan ia akan menggalakkan penduduk tempatan untuk berada di dalam negara dan sama-sama mengambil bahagian dalam kegiatan-kegiatan dan acara-acara yang dirancang sepanjang bulan Disember itu nanti.

Mesyuarat itu juga membincangkan pelbagai perkara termasuk prestasi ketibaan pelancong ke Brunei Darussalam bagi suku pertama 2017, purata penginapan hotel dan maklumat terkini daripada hotel-hotel serta ejen-ejen pelancongan di Brunei.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -