Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Fesyen mampan dari fabrik mesra alam

MALAYSIA – Jika awda kebetulan melawat rumah Masitah Babjan dan membuka peti sejuknya, awda akan mendapati lebih daripada sekadar makanan di dalamnya.

Peti sejuk wanita itu juga terdapat pelbagai jenis daun dan bunga.

Perunding pengurusan berusia 60 tahun itu merupakan pembuat fabrik ecoprint dari rumah dan menggunakan tumbuhan untuk krafnya.

Di taman rumahnya di Subang Jaya, Selangor terdapat pelbagai jenis herba, pokok bunga dan pokok yang ditanam.

Di antara semua tanamannya, dia memberi perhatian lebih kepada Mexican creeper, ulam raja, pokok lanang, bunga kosmos, pokok jarak dan pokok jambu batu.

Antara fabrik yang dibuat oleh Syd dengan pewarna semula jadi dan produk mesra alam. – ANN/The Star
Syd sangat berminat menggunakan pewarna semula jadi dan produk mesra alam untuk menghasilkan fabriknya. – ANN/The Star

“Tumbuhan ini istimewa kerana tinggi kandungan tannin. Dan saya memerlukan daun dan bunga yang kaya dengan tannin untuk menghasilkan fabrik ecoprint.

Sukar untuk mendapatkan tumbuhan kaya tannin ini di bandar.

“Saya membeli tumbuhan ini dari tapak semaian. Syukurlah, tanaman itu tumbuh subur di taman kecil saya.

Setiap kali saya perlu membuat fabrik ecoprint, saya melangkah ke taman saya dan memetik daun dan bunga yang kaya dengan tannin,” kongsi Masitah, lebih dikenali sebagai Syd, semasa temu bual di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dia sentiasa membawa gunting di dalam keretanya, untuk memotong tumbuhan sekiranya dia terjumpa mana-mana spesies yang kaya dengan tannin di tepi jalan.

“Daun jati dan daun ketapang juga tinggi kandungan tannin. Setiap kali saya terjumpa di tepi jalan, saya akan berhenti dan mengambil apa yang saya perlukan dan meninggalkan pucuknya.”

Ecoprint, juga dikenali sebagai percetakan botani, adalah teknik di mana warna dan bentuk daun atau bunga dicetak pada kain atau kertas. Syd sangat berminat menggunakan pewarna semula jadi dan produk mesra alam untuk menghasilkan fabriknya.

Sebagai penyokong fesyen mampan, dia mahu mencipta produk yang lebih mesra kepada bumi.

“Pencemaran, penebangan hutan dan perubahan iklim adalah antara kebimbangan alam sekitar terbesar, termasuk pencemaran air dan juga peningkatan paras sampah yang bertimbun di tapak pelupusan sampah.

“Pengeluaran tekstil dikatakan antara penyumbang utama kepada pencemaran air.

Efluen yang dibuang dari kilang tekstil memasuki air dan ini menjejaskan mikro organisma tanah dan produktiviti pertanian.”

Penyebabnya, katanya, adalah pertumbuhan pesat fesyen, dan nenek kepada enam anak itu bimbang tentang kesan terhadap alam sekitar.

“Kini, lebih ramai pengguna membeli pakaian mampu milik di pelbagai platform dalam talian. Apabila sesuatu barang sudah ketinggalan zaman, pengguna membuangnya dan ia berakhir di tapak pelupusan sampah,” keluh Syd.

Artikel Putting The Brakes On Fast Fashion di www.unep.org melaporkan bahawa pencelupan tekstil adalah pencemar air kedua terbesar di dunia. Ia memerlukan kira-kira 2,000 gelen air untuk membuat sepasang seluar jeans.

Artikel itu selanjutnya menyatakan bahawa setiap saat, bersamaan dengan satu lori sampah tekstil dibuang atau dibakar.

Jika tiada apa-apa perubahan, industri fesyen akan menggunakan satu perempat daripada bajet karbon dunia menjelang 2050.

Syd berkata pengguna harus lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar untuk meninggalkan jejak karbon yang lebih kecil.

“Banyak negara, termasuk Malaysia, menyambut Hari Revolusi Fesyen pada 24 April.

Ia adalah hari untuk memberi tumpuan kepada keperluan untuk ketelusan yang lebih besar dalam rantaian bekalan fesyen, terutamanya berkaitan impaknya terhadap alam sekitar.

“Saya rasa pengguna harus tahu bahawa fesyen mampan membantu melindungi alam sekitar.

“Langkah-langkah kecil boleh membawa keajaiban untuk menjadikan persekitaran kita lebih hijau,“ katanya.

Syd juga mengadakan bengkel mengenai pewarna shibori dan indigo, dan ecoprinting. Dalam bengkel itu, beliau menyokong keperluan untuk menjaga alam sekitar.

Salah satu caranya ialah dengan menggunakan pewarna semula jadi, yang merupakan alternatif lebih mampan kepada pencelupan fabrik sintetik.

“Pewarna semulajadi sangat selamat kerana ia tidak mencemarkan alam sekitar. Bahan botani dicetak pada kain, dan sisanya kembali ke tanah sebagai kompos.”

Membuat pilihan hijau

Minat Syd terhadap fabrik ecoprint berlaku secara kebetulan.

Empat tahun lalu, dia terjumpa bengkel shibori iaitu teknik mencelup manual Jepun menggunakan pewarna indigo di Instagram.

Semuanya bermula dengan minatnya terhadap Indigofera tinctoria, tumbuhan yang merupakan sumber pewarna nila.

“Saya tertarik dengan cara pembuat tekstil shibori menggunakan banyak teknik untuk memanipulasi fabrik termasuk jahitan, mengapit, remuk dan pintal.

“Dan saya jatuh cinta dengan warna berbeza yang dicipta oleh nila semula jadi.”

Tertarik dengan pewarna semulajadi, Syd pada mulanya bereksperimen dengan kubis ungu, kemudian berpindah ke sisa dapur seperti kulit bawang, kulit manggis dan kulit avokado.

“Sangat menarik bagaimana pewarna kubis ungu menjadi biru apabila soda penaik ditambah. Ia bertukar menjadi merah jambu apabila perahan jus lemon ditambah. Teh memberikan warna tanah yang indah, manakala kulit bawang kuning mengeluarkan warna kuning keemasan. Kulit delima mengeluarkan warna kuning muda.

“Saya mendapati ini sangat menarik apabila saya mula meneliti pewarna semula jadi.

“Setiap hari, saya belajar perkara baharu dan ia adalah satu perjalanan pendidikan yang mengagumkan,” kata Syd, yang beralih kepada platform media sosial untuk meningkatkan pengetahuannya tentang ecoprint.

Daripada banyak teknik pencelupan, dia tertarik untuk menghasilkan fabrik ecoprint.

Setiap kelompok fabrik, sama ada dicelup secara semula jadi atau ecoprint, perlu dirawat terlebih dahulu dengan mordan, bahan yang digunakan untuk membetulkan pewarna pada kain.

“Tumbuhan mempunyai tahap tannin yang berbeza. Saya biasanya mengkaji proses mordanting berdasarkan tahap tannin daun dan bunga, serta bahan,“ kata Syd, yang memuat naik foto ciptaan berwarna-warni di Instagramnya.

Untuk membuat fabrik ecoprint, Syd meletakkan daun dan bunga pada bahan sutera kapas atau linen yang telah di mordan.

Kemudian dia menggulung perlahan-lahan dan mengikatnya dengan kemas sebelum mengukusnya selama 90 minit. Selepas dikukus dan dibuka, kain dibiarkan kering selama dua hari.

Produk terakhir menampilkan kesan cantik daripada pewarna semula jadi yang dike- luarkan daripada tumbuhan dan daun.

“Ia adalah hipnoterapi. Kegembiraan mudah untuk merungkai satu karya ecoprint. Terdapat rasa kepuasan,” katanya. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China terima pesawat domestik pertama

BEIJING, 9 DIS – Sebuah syarikat penerbangan China hari ini menjadi pelanggan pertama yang menerima tempahan pesawat udara jarak jauh yang dikeluarkan oleh pengeluar...

Tindakan China dialu-alukan

- Advertisment -