Fiat Cyrsler bersetuju syarat pinjaman

ROM, 21 JUN – Fiat Crysler telah bersetuju dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan untuk pinjaman 6.3 bilion euro, termasuk perjanjian untuk tidak memindah atau mengurangkan pekerjaan, menurut akbar Itali, Sole 24 Ore hari ini.

Juruaudit negara telah meluluskan jaminan itu, tetapi masih perlu ditandatangani oleh kementerian ekonomi, menurut akbar itu.

Permintaan sokongan negara terhadap pinjaman sebesar itu terbukti kontroversial, terutama dengan ibu pejabat syarikat di Amsterdam.

FCA – yang secara langsung mempunyai pekerja hampir 55,000 orang di Itali – mengatakan pinjaman itu penting untuk membantu operasi kumpulan Itali dan seluruh industri untuk mengatasi krisis yang dipacu oleh wabak koronavirus.

Syarikat itu akan membuat pelaburan sebanyak 5.2 bilion euro di Itali dalam projek yang baharu dan yang sedang berjalan ketika ini, dan sehingga 1.2 bilion euro dari 1,400 atau lebih pembekal asingnya, kata Sole 24 Ore, akhbar kewangan Itali.

FCA akan merayu untuk tidak memotong sebarang pekerjaan sebelum 2023.

Pinjaman tersebut akan dibiayai oleh bank perdagangan terbesar Itali, Intesa San Paolo dan 80 peratus dijamin oleh agensi kredit eksport SACE, menurut akhbar tersebut. – AFP

Fiat Crysler telah bersetuju dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan untuk pinjaman. – AP