FIFA bergolak lagi

LAUSANNE, 5 Jan – FIFA memanggil dua orang peguam untuk bertindak sebagai pengantara dalam konflik bersama kakitangan ketika badan induk bola sepak dunia itu membuat perubahan besar.

Jurucakap FIFA berkata pakar peguam bela, Nirmala Dias dan Andreas Blatmann akan ‘bekerjasama dengan pekerja FIFA untuk mencari dan membantu mereka dalam menentukan pilihan bagi menyelesaikan konflik, isu permasalahan atau kebimbangan’.

Sejak Gianni Infantino mengambil alih pertubuhan itu yang dicemari skandal dari Sepp Blatter Februari lalu, FIFA memecat kebanyakan pengurus utamanya.

Pada Oktober lalu, pengarah perubatan, Jiri Dvorak meletak jawatan secara tiba-tiba dan berkata masa sudah tiba dia tidak menginginkan pelepasan ‘mendadak’ seperti itu.

Ketua muzium FIFA baru bermasalah itu, Stefan Jost, ketua keselamatan Ralf Mutschke dan beberapa ahli dari jabatan pembangunan juga berlepas.

Dua ketua perkhidmatan yang didakwa memberitahu pemerhati etika FIFA bagaimana Infantino menggunakan pesawat peribadi juga meletak jawatan, menurut sumber dalam pertubuhan itu.

Penyiasat mendapati tidak terdapat sebarang bukti untuk menyokong penyiasatan rasmi terhadap presiden FIFA itu. FIFA telah mengaitkan pelepasan itu kepada ‘penyusunan semula’. Dias dan Blattmann memulakan tugasan mereka pada Selasa lalu.

FIFA berkata mereka juga ‘membawa kebimbangan bersistematik menjadi tumpuan pertubuhan bagi penyelesaian’. Tetapi ia menambah para peguam tidak akan berurusan dengan ahli-ahli persekutuan FIFA. – AFP