FIFA siasat Chelsea rekrut pemain muda

PARIS, 21 Sept – Juara Liga Perdana Chelsea dilaporkan menjadi subjek siasatan FIFA kerana disyaki kemungkinan ada menandatangani pemain muda asing, kata jurulatih bola sepak dunia pada Rabu.

“Kami dapat mengesahkan siasatan sedang dijalankan,” kata jurucakap FIFA kepada AFP. “Bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kami tidak dapat memberikan butiran perkara yang sedang disiasat.”

Menurut akhbar The Times, FIFA meneliti ‘kemungkinan pelanggaran peraturan rekrut pemain muda asing’ sementara Chelsea pula menjawab: “Chelsea FC mematuhi semua peraturan FIFA.”

Kesalahan itu dilaporkan ‘kurang serius’ berbanding pelanggaran yang dilakukan oleh Real Madrid dan Atletico Madrid menyebabkan FIFA tahun lalu mengenakan larangan perpindahan terhadap kelab Sepanyol tersebut.

Chelsea pada mulanya dikenakan sekatan pada 2009 berikutan perpindahan Gael Kakuta dari kelab Lens dari Perancis tetapi keputusan itu dibatalkan selepas rayuan dibuat di Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS).

Tahun lalu mereka juga disiasat apabila menandatangani penyerang Burkina Faso Bertrand Traore selepas beberapa gambarnya muncul ketika bermain untuk Chelsea ketika baru berusia 16 tahun dan belum mendapat pelepasan antarabangsa.

Real dan Atletico dihalang daripada mendaftarkan pemain baru untuk dua musim perpindahan pada Januari 2016 kerana tidak mematuhi peraturan selepas mengambil pemain bawah 18 tahun.

Sekatan Real ditarik balik dengan rayuan oleh CAS, sekali gus membolehkan juara Eropah itu merekrut pemain pada musim panas ini, namun Atletico tidak dapat menandatangani sesiapa pun hingga Januari 2018. – AFP