Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC – Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan undang-undang di Laut China Selatan, di mana China secara paksa mengejar tuntutan wilayah yang bercanggah dengan negara lain.

  Manalo bercakap pada forum mengenai kerjasama maritim di luar sidang kemuncak pemimpin Asia Tenggara di bandar Melbourne di Australia di mana langkah yang semakin tegas oleh China menjadi agenda utama.

  Manalo merujuk kepada kemenangan Filipina ke atas China dalam keputusan timbang tara 2016 di The Hague, Belanda, yang membatalkan tuntutan wilayah besar Beijing di Laut China Selatan. China tidak menerima keputusan itu.

  Manalo berkata Filipina meneruskan kes itu untuk menegakkan kedaulatan undang-undang dan mempromosikan penyelesaian secara aman pertikaian sedemikian.

  “Pengurusan bersama laut dan lautan di rantau ini memerlukan kita bersatu dalam memelihara keutamaan undang-undang antarabangsa supaya kita dapat memastikan hasil yang saksama dan mampan untuk semua,” katanya.

  “Ia juga menyeru kita untuk berdiri teguh bersama-sama dalam menentang tindakan yang bercanggah atau tidak konsisten dengan undang-undang antarabangsa,” tambahnya.

  China menuntut kedaulatan ke atas hampir keseluruhan Laut China Selatan, yang merupakan salah satu laluan air paling penting di dunia untuk penghantaran.

  Itu telah meletakkannya bertentangan dengan Filipina, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei, yang semuanya mengekalkan tuntutan ke atas pulau, terumbu dan sumber dasar laut di rantau ini. – AP

  Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique A Manalo berucap pada forum kerjasama maritim pada Sidang Kemuncak Khas ASEAN, di Melbourne, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...