Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Firma China bantu Siwa akses air berkualiti

-

SIWA, MESIR – Di sebuah kampung terpencil di Siwa Oasis di Gurun Barat Mesir, sebahagian daripada Gurun Sahara, sebuah syarikat penggerudian China, yang ditugaskan oleh pihak berkuasa Mesir, sedang menggali telaga air dalam untuk penduduk desa sebagai usaha untuk memberi mereka akses yang mampan dan mencukupi kepada air minuman.

“Saya menawarkan seekor biri-biri kepada pasukan penggerudi China bagi pihak seluruh desa sebagai hadiah terima kasih kerana menggerudi telaga air untuk kami,” kata Hasan Osman, seorang penduduk desa, kepada Xinhua, sambil melihat platform penggerudian yang besar daripada firma China Zhongman Petroleum and Gas Group (ZPEC).

Desa tempat tinggal Osman dipanggil Malol, terletak di Siwa Oasis kira-kira 560 km ke barat ibu kota Kaherah. Berada dekat dengan sempadan Mesir dengan Libya, Siwa ialah oasis padang pasir yang paling terpencil dan tidak boleh diakses di Mesir.

“Air yang kami minum selama ini masin dan tidak mencukupi untuk diminum, apatah lagi untuk menanam tanaman,” kata Osman.

Dengan ketibaan pasukan penggerudian ZPEC hadirnya potensi akses kepada air yang boleh diminum. Seperti hujan yang dinanti-nantikan di padang pasir, tapak penggerudian itu menjadi magnet kepada penduduk desa yang bercakap tentang projek yang menjanjikan dan bermesra dengan pekerja.

Penduduk desa Hasan Osman (dua, kiri) berbual dengan pekerja di tapak penggerudian. – Xinhua
Buruh bekerja di tapak penggerudian telaga air dalam yang digali oleh firma China ZPEC. – Xinhua

“Kami sangat gembira kerana syarikat China sedang menggali perigi untuk kami! Alangkah seronoknya!” ujar Osman.

Li Wei, pengurus besar cawangan ZPEC di Mesir, memberitahu Xinhua bahawa desa itu sangat bergantung pada air bawah tanah, tetapi telaga sedia ada kebanyakannya cetek dengan kedalaman 300 hingga 400 meter, menawarkan air dengan kemasinan yang tinggi jauh di bawah paras air minuman yang ideal.

Pada Februari, pihak berkuasa Mesir memutuskan untuk menghentikan penggerudian telaga cetek di Siwa dan mengikat ZPEC untuk menggerudi dua telaga air dalam dengan kedalaman kira-kira 1,200 meter untuk sumber air berkualiti bagi penduduk tempatan.

Ini bukan kali pertama ZPEC menyediakan perkhidmatan penggerudian dalam di Mesir.

Sejak 2016, syarikat China itu telah menyediakan perkhidmatan penggerudian di Semenanjung Sinai, di mana kerjanya yang sangat cekap dengan cepat mendapat pengiktirafan daripada kerajaan Mesir dan menghasilkan lebih banyak projek secara kontrak di negara Afrika Utara itu.

Projek di Siwa tidak pernah mudah. Pasukan itu berjaya mengangkut pelantar penggerudian 550 kuasa kuda dari Kaherah ke Siwa untuk projek itu, sebelum diuji kesukaran dalam kerja teknikal dan pengurusan.

“Disebabkan lokasi projek yang jauh dan beberapa masalah geologi, jabatan teknikal syarikat telah menugaskan pakar khusus untuk mengkaji dan melaksanakan langkah pencegahan kebocoran dan penyumbatan di tapak penggerudian,” kata Li.

Sambil menunjuk telaga yang sedang digerudi, Fahmy Abdel-Hamid, seorang pengurus projek yang telah bekerja untuk ZPEC selama hampir lima tahun, berkata perigi itu telah digerudi sehingga kedalaman lebih 400 meter setakat ini, dengan 28 pekerja mengendalikannya. dua syif sepanjang masa.

Abdel-Hamid juga memuji kepakaran profesional dan teknikal China dalam bidang penggerudian, dengan menyatakan beliau telah memperoleh banyak pengalaman daripada kerjanya di ZPEC.

“Kami bukan sahaja membawa beberapa telaga air dalam ke kampung tetapi juga berharap untuk penduduk tempatan menjalani kehidupan yang lebih baik,” kata Li. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -