Firma Muappy dilancarkan

Oleh Aziz Idris

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Kira-kira 16 peratus daripada siswazah dari Universiti Brunei Darussalam (UBD) telah berjaya menjadi usahawan dengan 300 firma baharu ditubuhkan oleh siswazah UBD sejak Kampung Keusahawanan diperkenalkan pada 2014 di kampus universiti.

Kenyataan tersebut ditekankan oleh Naib Canselor UBD, Datin Dr Hajah Anita Binurul Zahrina binti Pehin Orang Kaya Laila Wijaya Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Aziz, selaku tetamu kehormat pada pelancaran rasmi Muappy, syarikat baharu yang ditubuhkan oleh Dr Reneiro Andal Virrey, dikendali oleh alumni dan pelajar UBD, yang berlangsung di Auditorium The Core, UBD, kelmarin.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, naib canselor berkata beliau berhasrat melihat lebih banyak idea inovatif dikemukakan oleh pelajar atau alumni UBD terutamanya dalam ‘perspektif digital’ sejajar dengan revolusi industri digital 4.0. “Kampus UBD boleh anda gunakan pada bila-bila masa,” katanya di depan lebih 150 pelajar UBD yang hadir pada pelancaran aplikasi peranti. “Kami berusaha memberikan anda ruang kerja terbuka yang sedia ada dan terus menyediakan khidmat mentor kepada firma baharu kami.

“UBD baru-baru ini telah membuka Pusat Firma Baharu UBD atau U.S.C. yang menyediakan platform untuk siswazah di mana mereka boleh meneroka idea-idea dan bekerjasama dengan pelajar sekarang dari pada latar belakang pelbagai disiplin dan minat,” tambah beliau.

Sementara itu, pengasas Muappy, Dr Reneiro Andal Virrey berkata dengan bimbingan Pusat Firma Baharu UBD, mereka berhasrat berkembang maju dalam bidang pemerdagangan dan yakin ia dapat mewujudkan pekerjaan pada masa depan tatkala mereka berusaha mengembangkan perkhidmatan mereka.

Menurut beliau, satu ciri unik Muappy adalah pengguna dapat berseronok membesarkan haiwan peliharaan alam maya mereka tatkala mereka menjalankan transaksi dengan peniaga Muappy.

Dengan pendigitalan kad keahlian, pengguna boleh memiliki ruang utama untuk menjalankan transaksi mereka serta pengumpulan mata.

Muappy adalah platform yang berorientasikan data yang memenangi Pertandingan BICTA di bawah kategori industri pada tahun lalu.

Syarikat itu telah bergabung dengan Progresif, Memorito dan UBD Corporation Sdn Bhd dan telah mengumpul 30 peniaga dan rakan ‘perintis.’

Datin Dr Hajah Anita Binurul Zahrina semasa merasmikan pelancaran Muappy di Auditorium The Core, UBD, kelmarin.