Firma Swiss tawar bilik pengasingan serba mewah

GENEVA – Industri perhotelan dan pelancongan telah mengalami kemerosotan disebabkan oleh pandemik koronavirus, tetapi sebuah firma di Switzerland telah menemui cara bagaimana untuk terus bertahan iaitu dengan menawarkan perkhidmatan bilik pengasingan diri COVID-19 yang serba mewah.

Le Bijou, sebuah apartmen yang memberikan perkhidmatan yang berkelas tinggi, telah menawarkan orang ramai yang menjalankan pengasingan diri dengan bergaya, dengan kemungkinan bayaran tambahan untuk pembelian barangan dapur persendirian, rawatan doktor dan ujian virus yang boleh dilakukan sendiri.

“Ia adalah masuk akal,” kata Alexander Hubner, pengasas bersama dan ketua eksekutif Le Boijou, memberitahu AFP.

Dengan 42 buah apartmen, dia mula menyedari penurunan tempahan pada lewat bulan Februari, dengan Switzerland mencatatkan kes pertama virus dan situasi yang tidak terkawal di negara jiran, Itali.

Dengan penerbangan antarabangsa yang sudah banyak dibatalkan, dan pelancong-pelancong kaya yang tidak dapat membuat perjalanan telah menginap di Le Bijou.

Pelanggan Le Bijou kebanyakannya merupakan pelancong golongan kaya yang tidak dapat pulang kerana pembatalan penerbangan antarabangsa. – Agensi
Pemilik apartmen ini berkata ia sendiri mencari penyelesaian untuk meneruskan perniagaan dan 65 orang pekerjanya sedang menunggu bantuan dari kerajaan. – Agensi
Antara pelanggan yang pernah menginap di apartmen ini ialah pengasas bersama syarikat Apple, Steve Wozniak dan penulis buku ‘The Wolf of Wall Street’, Jordan Belfort. – Agensi

Pada masa yang sama, Hubner berkata tempahan yang dibuat adalah sesuatu yang luar biasa dengan tempoh masa yang panjang – dua minggu atau lebih – dan kebanyakan pelanggan bertanyakan mengenai perkhidmatan doktor.

“Kami menyedari kami terpaksa membuat satu perkhidmatan baharu dan perlu menyesuaikan diri dengan segera, dan kami menjumpai penyelesaian dengan menawarkan apartmen kuarantin,” dia berkata. Orang ramai mencari tempat untuk pengasingan diri boleh mendaftar masuk ke dalam hotel ‘tanpa bersentuhan‘ dan boleh membuat pesanan barang runcit atau makan dan akan ditinggalkan di hadapan pintu masuk mereka.

“Jika anda terkandas di Switzerland atau anda dianggap sebagai pembawa risiko tinggi dan mahu membuat pengasingan diri, ini mungkin cara yang terbaik yang boleh kami tawarkan,” katanya. Meski perkhidmatannya tidak murah, bagaimanapun Hubner berkata Le Bijou telah mengurangkan kadar dari harga kebiasaan sebanyak 2,000 Swiss francs ( 1,900 euros) untuk satu malam.

“Buat masa ini saya boleh katakan unit yang bersaiz besar dan sederhana adalah kira-kira 500 francs untuk satu malam,” Hubner berkata.

Untuk tambahan sebanyak 800 francs sehari, pelanggan boleh memilih untuk perkhidmatan doktor atau pemeriksaan dua kali sehari dari jururawat dan permintaan pemantauan kesihatan pada bila-bila masa untuk 4,800 francs sehari.

Dan jika pelanggan ingin membuat ujian koronavirus, mereka boleh menambah 500 francs bagi sebuah bilik.

“Ia adalah tidak benar bahawa anda mesti membuat pembayaran terlebih dahulu sebelum anda membuat ujian. Anda mesti mempunyai gejala yang teruk,” tambahnya.

Hubner turut menekankan syarikat tersebut tidak membuat keuntungan dengan perkhidmatan baharu mereka, kerana ia menawarkan khidmat doktor dan jururawat bagi para pelanggan boleh tinggal di sana secara percuma.

“Kami mempunyai bilik spa, yang mana sangat sesuai bagi doktor untuk berehat,” jelasnya. Le Bijou kini diisi sebanyak 70 peratus pelanggan, katanya.

Mereka tidak mendedahkan identiti pelanggan yang membuat pengasingan diri, tetapi testimoni dari laman web menunjukkan pengasas bersama syarikat Apple, Steve Wozniak dan penulis buku ‘The Wolf of Wall Street’, Jordan Belfort telah membuat tempahan sebelum ini.

Ketika ini, lapan orang petugas perubatan merupakan pelanggan apartmen itu. Sementara mereka menerima kira-kira 120 pertanyaan mengenai perkhidmatan percuma, mereka mula membuat kutipan dana untuk membantu perkhidmatannya, dan Hubner berkata dia sendiri telah membuat sumbangan lebih dari suku daripada gaji tahunannya.

Keutamaannya adalah untuk meneruskan perniagaan, kata-nya. “Kami mempunyai 65 orang pekerja yang bekerja untuk kami dan mereka yang tinggal di syarikat kami.” Switzerland telah menjanjikan peniaga kecil dan sederhana sedikit bantuan.

Tetapi Hubner berkata dia sebagai pengusaha sedang mencari penyelesaian, “kami tidak mahu hanya berputus asa dan menunggu bantuan dari kerajaan.” – AFP