Foodville juarai BSM disrupt

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 NOV – Idea FoodVille mengenai mengekalkan pangkalan data produk makanan segar dan tempatan terbesar di Brunei telah menjuarai BSM Disrupt, hackathon pertama yang dianjurkan oleh Syarikat Pemasaran Brunei Shell Sdn Bhd (BSM).

Selaku juara, kumpulan berkenaan membawa pulang wang tunai $5,000 pada majlis penyampaian hadiah dan penutup yang berlangsung di Bilik Jongsarat, Bangunan PGGMB, di ibu negara.

Manakala itu, idea Koloni mengenai platform hibrid menggunakan teknologi Internet of Things (IoT) untuk menjadikan stesen minyak sebagai hab komuniti telah mendapat tempat kedua dan membawa pulang wang tunai $3,000.

Tempat ketiga, dengan wang tunai $1,000 telah menjadi milik Kaimana yang membentangkan mengenai kedai khas rendah sisa pertama di Brunei.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyampaikan hadiah kepada pemenang ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku ahli Lembaga Pengarah BSM.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew dan Awang Muhammad Norshafiee bergambar ramai bersama para pemenang pertandingan hackathon anjuran BSM pada majlis penutup di Bilik Jongsarat, Bangunan PGGMB, kelmarin.

Turut hadir ialah Pengarah Urusan BSM, Awang Muhammad Norshafiee bin Dato Paduka Haji Abdul Jalil, warga pengurusan kanan, mentor-mentor program, penceramah dan finalis-finalis hackathon tersebut.

Terdahulu, Awang Muhammad Norshafiee dalam ucapan alu-aluannya antara lain menjelaskan bahawa BSM Disrupt berobjektif mewujudkan platform yang selamat di mana mereka dapat bekerjasama dengan rakan kongsi kreatif dan inovatif untuk menghasilkan idea dan penyelesaian baharu.

“Kami percaya bahawa dengan menganalisis masalah seharian, atau mencari penyelesaian dan mengaplikasikannya, kita boleh segera mengenal pasti potensi pelanggan dan merebut segmen baharu untuk mengembangkan perniagaan,” jelas beliau.

Menurut beliau lagi, BSM Disrupt lebih daripada hanya pertandingan. BSM sedang membuka peluang kolaborasi dan perkongsian dengan rakan kongsi perniagaan dalam mengetengahkan pendekatan yang inovatif dan baharu bagi menyelesaikan masalah-masalah konvensional.

“Bukan itu sahaja, kami melihat nilai yang lebih besar pada hackathon ini di mana kolaborasi dan perkongsian seperti ini akan membolehkan rakan perniagaan baharu berupaya menembusi pasaran,” tambah beliau.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan BSM, para pemenang pertandingan berkenaan mengemukakan idea perniagaan yang paling dapat dilaksanakan, menunjukkan penerapan untuk inovasi, model perniagaan yang terbukti, dan prototaip yang berfungsi.

Pemenang tidak hanya membawa hadiah wang tetapi juga peluang untuk berkolaborasi dan bekerjasama dengan BSM bagi mengembangkan lagi idea perniagaan mereka.

Kenyataan menyatakan, BSM Disrupt yang berjalan selama dua minggu bertujuan untuk mengundang perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta start-up untuk berkongsi penyelesaian mereka untuk masalah yang bermakna sambil memanfaatkan kedudukan unik Brunei dan BSM.

BSM telah menerima sejumlah 32 penyerahan dan lapan kumpulan telah dipilih untuk memasuki pusingan akhir hackathon berdasarkan potensi mereka untuk disrupt dan menawarkan produk dan perkhidmatan baharu kepada ekosistem pelanggan BSM.

Acara berkenaan turut mendapat sokongan daripada Darussalam Enterprise (DARe), rakan-rakan perniagaan BSM, mentor dan penceramah jemputan.