Wednesday, April 17, 2024
30.9 C
Brunei

  -

  Ford bakal bina loji bateri kenderaan elektrik

  DETROIT, 14 FEB – Ford Motor Co. merancang untuk membina sebuah kilang bernilai AS$3.5 bilion di Michigan yang akan menggaji sekurang-kurangnya 2,500 orang untuk membuat bateri kos lebih rendah bagi pelbagai kenderaan elektrik baharu dan sedia ada.

  Kilang itu, yang akan dibina di atas tanah yang sedang disediakan untuk pembangunan perindustrian kira-kira 160 kilometer barat Detroit, akan mula menghasilkan bateri pada 2026. Ia akan mengeluarkan bateri yang mencukupi untuk membekalkan 400,000 kenderaan setahun, kata Ford.

  Kilang berhampiran bandar Marshall utu akan menghasilkan bateri dengan kimia litium-besi-fosfat (LFP), yang lebih murah daripada kimia nikel-kobalt-mangan semasa yang kini digunakan dalam kebanyakan bateri EV.

  Pengguna kemudiannya boleh memilih antara bateri dengan kos yang lebih rendah, atau membayar lebih untuk kuasa yang lebih tinggi.

  Syarikat itu belum menetapkan sebarang harga lagi.

  “Seluruh niat di sini adalah untuk menjadikan EV lebih mampu milik dan boleh diakses oleh pelanggan,” kata ketua pegawai pemasaran untuk kenderaan elektrik Ford, Marin Gjaja.

  Ford berkata anak syarikat milik penuh akan memiliki kilang dan menggaji pekerja. Tetapi Contemporary Amperex Technology Co. Limited China, atau CATL, yang terkenal dengan kepakaran litium-besi-fosfat, akan membekalkan teknologi, beberapa peralatan dan pekerja.

  Pengumuman itu datang pada masa hubungan AS-China tegang, dan pentadbiran Biden menawarkan kredit cukai untuk perniagaan bagi mewujudkan rantaian bekalan AS untuk bateri EV. Untuk mendapatkan AS$7,500 penuh setiap kenderaan kredit cukai AS kepada pelanggan, bateri EV yang dibuat hendaklah bebas logam atau komponen dari China di dalamnya. – AP

  Gambar fail menunjukkan sebuah kapal kontena melintasi kilang kereta Ford di Cologne, Jerman, 4 Mei 2020. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran beri amaran tindak balas Israel

  TEHRAN, 16 APRIL - Presiden Ebrahim Raisi telah memberi amaran kepada Israel bahawa ia akan menghadapi ‘tindak balas yang lebih teruk’ jika ia bertindak...