Ford hentikan pembuatan kereta di India

MUMBAI, 10 SEPT – Ford akan menghentikan pembuatan kereta di India dan menjangka akan mencatatkan caj penstrukturan semula AS$2 bilion setelah gagal menemui jalan kemajuan yang mampan, kata syarikat gergasi Amerika Syarikat itu semalam.

Pengumuman itu merupakan tamparan terbaharu kepada usaha Perdana Menteri India, Narendra Modi untuk mendesak perniagaan asing agar membuat pembuatan tempatan, setelah Harley-Davidson mengumumkan penarikannya tahun lalu dan General Motors pada tahun 2017.

Ford mengatakan ia telah mengumpulkan kerugian operasi lebih dari AS$2 bilion selama 10 tahun terakhir dan penghapusan aset bernilai AS$800 juta pada tahun 2019.

“Kami belum dapat mencari jalan yang berterusan untuk keuntungan jangka panjang yang merangkumi pembuatan kenderaan dalam negara,” kata presiden dan pengarah urusan Ford India, Anurag Mehrotra, dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu mengatakan syarikat itu menjangkakan penstrukturan tersebut akan menelan belanja kira-kira AS$2 bilion, sekitar AS$600 juta pada tahun 2021, AS$1.2 bilion pada tahun berikutnya dan bakinya pada tahun-tahun berikutnya.

Ford akan segera menghentikan pembuatan kenderaan untuk dijual di India.

Pembuat kenderaan akan menjejaskan kilang Sanand di Gujarat barat untuk kenderaan yang akan dieksport pada akhir tahun ini.

Kilang pemasangan enjin dan kenderaan Ford di Chennai akan ditutup menjelang suku kedua tahun depan.

Kira-kira 4,000 pekerja juga akan terjejas, tambahnya. – AFP

Pameran kereta Ford semasa International Motor Show (IAA) Jerman, pada 8 September di Koenigsplatz di pusat Munich, Jerman selatan. Ford akan menghentikan pembuatan kereta di India syarikat gergasi Amerika Syarikat itu mengumumkan semalam. – AFP