Format kelayakan Piala Dunia bakal digubal

MIAMI, 26 JUN – Badan persatuan bola sepak Amerika Utara dan Tengah dan Caribbean mengesahkan kelmarin bahawa kelayakan Piala Dunia 2022 akan ditangguhkan setelah FIFA mengumumkan perubahan pada kalendar kejohanan antarabangsa lelaki itu.

Majlis FIFA mengumumkan kelmarin bahawa di tengah-tengah wabak COVID-19 yang melanda, badan kerajaan dunia akan menangguhkan perlawanan antarabangsa pada bulan September di Amerika Utara dan Tengah, Asia, Afrika dan Oceania.

Perlawanan antarabangsa akan berlangsung di Amerika Selatan dan Eropah, tertakluk kepada pemantauan berterusan terhadap situasi COVID-19, kata FIFA.

“Ini bermaksud proses kelayakan kami untuk Piala Dunia FIFA Qatar 2022 tidak akan bermula pada bulan September, seperti yang dijadualkan sebelumnya,” CONCACAF mengesahkan.

“Cabaran timbul oleh sebab penangguhan pada kalendar bola sepak dan perkiraan peringkat FIFA yang tidak lengkap di konfederasi kami, bermaksud proses Kelayakan Piala Dunia kami sekarang akan diubah,” tambah CONCACAF dalam satu kenyataan.

“Kami sekarang akan bekerja dengan kerangka baharu yang disediakan dan berhubung dengan FIFA untuk menyelesaikan format Kelayakan Piala Dunia baharu untuk CONCACAF.”

Ketua CONCACAF, Victor Montagliani telah mengatakan pada bulan Mei lalu bahawa dia mengharapkan pusingan kelayakan akhir tradisional Hexagonal Piala Dunia dibatalkan kerana kelayakan ke Piala Dunia 2022 diubah berikutan wabak COVID-19. – AFP

Ketua Perundangan FIFA & Pegawai Komplians , Emilio Garcia Silvero, Timbalan Ketua Setiausaha FIFA, Mathias Grafstrom, Presiden FIFA, Gianni Infantino dan Setiausaha Jeneral FIFA, Fatma Samoura semasa Mesyuarat Majlis FIFA maya di Rumah FIFA di Zurich, Switzerland pada 25 Jun. – AFP