Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Forum angkat kisah perjalanan pemimpin wanita

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OKT – Setiap orang mempunyai kisah perjalanan kepimpinan mereka yang tersendiri dan walaupun perjalanan itu penuh dengan pelbagai cabaran namun hala tuju serta matlamat perjalanan itu boleh memperkasakan diri dan menemui kehebatan yang mungkin kita tidak tahu yang kita miliki.

  Perkara itu antara inti pati ucaptama bertajuk Accidental Leadership: A Personal Journey yang disampaikan oleh Naib Canselor Universiti Teknologi Brunei (UTB), Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman semasa Forum Kepimpinan Wanita UTB 2023 yang berlangsung di Bilik Sidang Media, Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC), Berakas, hari ini.

  Dalam ucaptama itu lagi, beliau berkongsi mengenai perjalanannya daripada kerjaya yang bermula sebagai pensyarah di Universiti Brunei Darussalam (UBD) dan perjalanannya menjadi seorang pemimpin sehingga diberikan tanggungjawab untuk memimpin UTB sebagai naib canselor.

  Beliau mengongsikan mengenai cabaran yang dilaluinya dan bagaimana cabaran berkenaan telah menjadi pengajaran serta dorongan untuknya menjadi pemimpin yang menerajui sebuah universiti teknologi yang unggul di negara ini.

  Forum juga menyaksikan pembentangan ucaptama daripada Naib Canselor UCSI University, Malaysia, Profesor Datuk Ir Ts Dr Siri Hamisah binti Tapsir bertajuk Women Thought Leaders- Creating Impact and Increasing Influence di mana beliau mengongsikan mengenai cabaran dan halangan yang harus dilalui serta diatasi untuk menjadi pemimpin pemikir wanita.

  Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah dan Profesor Datuk Ir Ts Dr Siri Hamisah semasa menyertai Forum Kepimpinan Wanita UTB 2023, kelmarin. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.
  Antara yang menghadiri Forum Kepimpinan Wanita UTB 2023 yang berlangsung di Bilik Sidang Media, ICC, Berakas, kelmarin. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.

  Terdahulu, Pengerusi Forum Kepimpinan Wanita UTB 2023, Dr Syazana binti Abdullah Lim dalam ucapan alu-aluannya menekankan komitmen universiti berkenaan dalam mempromosikan kesaksamaan jantina dalam industri sains, teknologi dan kejuruteraan (STE).

  Forum yang merupakan salah satu acara yang diketengahkan semasa UTB-STE Connect 2023 mengetengahkan perbincangan panel dan sesi bagi memperkasakan pemimpin wanita serta menjana hubungan rangkaian.

  Ia menunjukkan komitmen UTB dalam menyediakan sebuah platform bagi pemimpin wanita berkongsi pengalaman, belajar daripada pakar serta memberikan inspirasi kepada generasi akan datang.

  Forum itu seterusnya mengetengahkan tiga sesi panel dengan panel pertama menumpukan kepada tajuk The Women Professionals of Today yang dikendalikan oleh Penolong Naib Canselor (Hubungan Industri dan Luar), UTB, Dr Mohamad Saiful bin Haji Omar dengan ahli panel terdiri daripada Penolong Naib Canselor (Hal Ehwal Global) UBD, Dr Joyce Teo Siew Yean; Pemangku Pengurus Kewangan Brunei LNG Sdn Bhd, Melissa Zainal Abidin dan Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengerusi Kumpulan Transformasi Kemampanan, Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), Hajah Nurul Akmar binti Mohd Jaafar.

  Sesi kedua pula meneroka tajuk Women Leaders in STEM- Addressing the Gap, yang dikendalikan oleh Pensyarah School of Applied Sciences and Mathematics, UTB, Dr Aida Maryam binti Haji Basri dengan ahli-ahli panel iaitu Ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Hajah Rosmawatty binti Haji Abdul Momin; Profesor dalam Digital Literasi dan E-Pembelajaran, Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datin Dr Norizan binti Abdul Razak serta Ketua Makmal Tenaga Seria, Dr Nur Karnina binti Karim.

  Sesi terakhir meneroka Keseimbangan Kerja-Kehidupan yang dikendalikan oleh Pengarah Pusat Penyelidikan Pengangkutan, UTB, Dr Wida Susanty binti Haji Suhaili dengan ahli panel iaitu Ketua Hubungan Luar, Brunei LNG Sdn Bhd; Malai Surya Ayla binti Malai Abdullah; Penolong Rektor (Akademik), Universiti Sultan Sharif Ali (UNISSA), Profesor Madya Dr Siti Sara binti Haji Ahmad dan Ketua Pegawai Eksekutif Progresif Sdn Bhd, Hajah Nurul Haniah binti Haji Mohd Jaafar.

  Sesi pembentangan panel berkenaan menetapkan nada bagi forum tersebut yang menekankan pentingnya kesaksamaan jantina, pemerkasaan dan perlunya untuk memecah halangan yang menghalang perkembangan wanita dalam peranan kepimpinan.

  Sementara itu, Bengkel Forum Kepimpinan Wanita UTB akan diadakan di Bilik Sidang Media, ICC, Berakas pada 25 Oktober.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...