Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Forum beri peluang pemimpin muda bertukar-tukar idea

  Oleh Syahmi Hassan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Pertubuhan Belia ASEAN (AYO) diberikan penghormatan untuk menganjurkan Forum Digital Belia ASEAN 2023 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

  Menurut kenyataan yang diberikan, persidangan pada 15 hingga 17 November lalu itu berfungsi sebagai platform penting untuk penumpuan pemimpin muda, memberikan peluang bagi bertukar-tukar idea dan penyelesaian inovatif untuk masa depan yang berdaya tahan digital.

  Menarik kira-kira 250 orang pemimpin belia ASEAN dan antarabangsa serta pembuat perubahan dari 15 buah negara, acara yang dianjurkan oleh AYO dengan kerjasama Sekretariat ASEAN, Komuniti Belia Selangor, dan World Intellectual Property itu membawakan tema Membina Ekonomi Digital ASEAN yang Berdaya Tahan: Usahawan Belia dan Hak Harta Intelek.

  Persidangan itu merangkumi perbincangan tiga panel, perundingan satu sama satu, dan sesi rangkaian yang merangkumi pelbagai topik daripada ekonomi digital dan dasar kepada penjenamaan.

  Perwakilan secara kolaboratif merumuskan rancangan projek antarabangsa bagi menangani cabaran dan peluang yang digariskan dalam Deklarasi Belia. Acara diakhiri dengan suasana yang meriah, diikuti dengan jamuan makan malam dan sambutan.

  Sejak penubuhannya pada 2018, AYO telah berjaya mengatur enam Persidangan Belia ASEAN, memupuk penerokaan belia dan pembangunan kapasiti.

  Pengasas AYO, Senjaya Mulia membayangkan inisiatif yang berterusan memperkasa dasar yang dipacu belia dan memupuk pemimpin muda di ASEAN dan negara-negara rakan kongsi, menyumbang kepada daya tahan masyarakat dan pembangunan serantau.

  Para peserta bergambar ramai semasa forum berkenaan. – GAMBAR SERAHAN AYO
  Antara peserta yang hadir semasa forum berkenaan. – GAMBAR SERAHAN AYO

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...