Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Forum tingkat kesedaran buah pinggang

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Seramai 200 orang pegawai dan kakitangan dari Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah menghadiri sesi kelima dan terakhir Forum Kesihatan mengenai Kesedaran Kesihatan Buah Pinggang di Auditorium Sekolah Arab Sultan Haji Hassanal Bolkiah (SASHHB), Kampung Rimba, hari ini.

  Forum anjuran Kementerian Kesihatan melalui Jabatan Perkhidmatan Renal untuk KHEU itu merupakan salah satu kesinambungan acara daripada Jerayawara Kesihatan Buah Pinggang untuk Semua sempena Hari Buah Pinggang Sedunia 2023.

  Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, Jabatan Perkhidmatan Renal, Awang Abdul Mu’iz bin Haji Ibrahim dalam ucapan alu-aluannya berkata, penyakit buah pinggang adalah penyakit tidak berjangkit yang dihidapi oleh sebilangan besar penduduk di seluruh dunia.

  Buah pinggang adalah salah satu organ yang penting dalam tubuh yang mempunyai pelbagai fungsi seperti membuang toksik dalam darah, mengawal tekanan darah dan keseimbangan elektrolit dan juga menghasilkan hormon yang penting untuk kesihatan tubuh.

  Di seluruh dunia, data penyakit buah pinggang kronik menunjukkan peningkatan yang ketara setiap tahun. Menjelang 2040, ia dijangka akan menjadi penyebab utama kematian ke-5 di seluruh dunia.

  Dr Jayakrishnan K Pisharam, Dayang Norinah dan Dayang Maswinda Sari menyampaikan taklimat semasa forum berkenaan. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  Para peserta diberikan penerangan semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  Penyakit buah pinggang juga merupakan antara sebab utama yang membawa kepada kematian pesakit dan mengikut laporan yang dikeluarkan oleh International Society of Nephorology, lebih 850 juta penduduk dunia menghadapi beberapa jenis penyakit buah pinggang.

  Di Negara Brunei Darussalam pula, jumlah pesakit yang menghidap penyakit buah pinggang di peringkat akhir kekal berada di tahap yang tinggi.

  Antara punca utama penyakit buah pinggang di negara ini adalah menghidap penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi.

  Menurut Pendaftaran Dialisis dan Pemindahan Buah Pinggang bagi Negara Brunei Darussalam, pada 2021 dan 2022, masing-masing merekodkan 235 dan 192 kematian pesakit buah pinggang peringkat akhir.

  Selain itu, pada 2022 sahaja, jumlah keseluruhan pesakit buah pinggang di peringkat akhir meningkat dengan sangat ketara iaitu seramai 913 orang yang mana seramai 211 pesakit buah pinggang adalah kes baharu. Secara purata, peningkatan kira-kira 28 orang pesakit dari setahun ke setahun direkodkan di Brunei.

  Awang Abdul Muiz juga berkata, bagi meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kepentingan menjaga kesihatan buah pinggang dan mengurangkan kesan penyakit buah pinggang dan masalah yang berkaitan dengannya, kempen Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia disambut setiap tahun, pada Khamis minggu kedua Mac.

  Forum Kesihatan berkenaan menampilkan tiga orang ahli panel iaitu Pakar Bersekutu, Jabatan Perkhidmatan Renal; Dr Jayakrishnan K Pisharam; pesakit renal, Dayang Norinah binti Duraman dan Jururawat Renal, Dayang Maswinda Sari binti Haji Zainal.

  Taklimat dan jerayawara berkenaan bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kepentingan menjaga kesihatan buah pinggang serta masalah yang berkaitan dengannya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...