Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Foxconn kenalkan EV jenama Yulon Taiwan

TAIPEI, TAIWAN, 18 OKT – Syarikat yang memasang telefon pintar untuk Apple Inc. dan jenama global lain melancarkan SUV elektrik hari ini yang akan dihasilkan untuk pembuat kereta Taiwan di bawah model kontrak serupa.

Foxconn Technology Group berkata SUV itu akan dijual oleh Yulon Motor sebagai Luxgen n7 mulai tahun depan. Ia berkata kenderaan lima tempat duduk itu sepatutnya boleh bergerak sejauh 700 kilometer dengan sekali caj. Namun harga belum diumumkan.

Foxconn, juga dikenali sebagai Hon Hai Precision Industry Co., merancang untuk mengeluarkan kereta elektrik dan bas untuk jenama di China, Amerika Utara, Eropah dan pasaran lain.

Ia berkata pelanggan boleh mengubah suai penampilan dan ciri mereka. Usaha itu menambah pasaran global yang sesak dengan elektrik yang ditawarkan oleh hampir setiap pembuat kereta yang mapan dan berpuluh-puluh syarikat permulaan yang bercita-cita tinggi.

“Hon Hai pastinya akan mentakrifkan semula industri EV,” kata pengasas syarikat, Terry Gou dalam satu kenyataan.

Ibu bejabat Foxconn di New Taipei City, Taiwan, merupakan pemasang kontrak telefon pintar dan elektronik pengguna lain yang terbesar di dunia.

Yulon, yang diasaskan pada tahun 1940an, memasang kenderaan untuk Nissan Motor Co. dan pembuat kereta lain. Syarikat itu melancarkan jenamanya sendiri, Luxgen, pada tahun 2009.

Luxgen n7 adalah salah satu daripada lima model yang dicadangkan untuk bakal pelanggan.

Hari ini, Foxconn turut mempamerkan Crossover lima tempat duduk, Model B, dan trak pikap teksi dua tempat duduk lima tempat duduk, Model V.

Syarikat itu juga mengumumkan rancangan untuk sedan dibangunkan dengan reka bentuk jenama Itali, Pininfarina dan bas elektrik, Model T. – AP

Seorang kakitangan menerangkan sistem stereng kuasa elektrik EPS kepada penonton semasa Hari Hon Hai Tech 2022 (HHTD 22) di Pusat Pameran Nangang di Taipei, Taiwan, hari ini. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -