Foxes rapatkan jurang Red Devils

LEICESTER, 17 JAN – Leicester melonjak ke tempat kedua di kedudukan Liga Perdana Inggeris (EPL) selepas mengalahkan Southampton 2-0 semalam, dengan reaksi James Maddison meraikan jaringan gol seorang diri kelihatan lucu bagi mengikuti protokol pandemik baharu yang melarang para pemain untuk meraikan secara bersentuhan.

Setelah mendapat hantaran lintang dari Youri Tielemans, Maddison melakukan rembatan untuk jaringan gol pada minit ke-37, di mana Maddison berpaling menghadap rakan sepasukannya dan hanya membuat senyuman lebar di wajahnya serta melambai mereka sebelum bertepuk tangan berulang kali.

“Sekiranya perkara-perkara kecil seperti itu yang kita perlukan untuk bola sepak dapat diteruskan, maka biarkanlah,” kata Maddison.

“Kami diberitahu untuk menghentikan perkumpulan ramai dan saya berusaha menjadikannya dengan senang hati.”

Di tengah lonjakan kes COVID-19 di England kerana virus varian baharu, EPL telah memperingatkan kepada kelab-kelab bahawa hukuman akan dijatuhkan jika melanggar peraturan ketika meraikan jaringan. Ada yang mempersoalkan adakah bola sepak harus terus dimainkan dalam keadaan seperti itu.

Reaksi James Maddison (tengah) ketika meraikan jaringan golnya semasa perlawanan EPL antara Leicester City dan Southampton di Stadium King Power, semalam. – AP

Harvey Barnes menjaringkan gol kedua lima minit sebelum perlawanan berakhir pada separuh masa kedua di Stadium King Power, melepaskan diri dari pertahanan Southampton sebelum menjaringkan gol di minit-minit perlawanan dalam serangan balas.

Kemenangan ke-11 buat Foxes dalam kempen ini menjadikan pasukan kendalian Brendan Rodgers berada di tempat kedua, menjelang perlawanan Manchester United dan juara Liverpool yang sangat dinantikan di Anfield hari ini.

Leicester sekali lagi kelihatan seperti mencabar tempat kelayakan Liga Juara-Juara seperti tahun lalu di mana pasukan itu gagal meraih tempat empat teratas.

“Senang berada di tangga kedua, tetapi tahun lalu kami kecundang pada tahun baharu,” tambah Maddison.

Southampton tidak mempunyai kelebihan tanpa penyerang terbaik mereka Danny Ings yang dijangkiti koronavirus. – AP