Freiburg cipta kejutan buat Borussia

BERLIN, 6 DIS – Jurulatih Borussia Moenchengladbach Adi Huetter menerima tekanan hebat semalam selepas pasukannya kalah teruk 6-0 di tempat sendiri kepada Freiburg, meninggalkan mereka tiga tempat di atas zon penyingkiran Bundesliga.

Freiburg meledak kesemua enam gol dalam separuh masa pertama ketika mereka melancarkan kemenangan Bundesliga tertinggi mereka menentang pasukan Gladbach.

Kekalahan kedua Gladbach memberikan tekanan ke atas Huetter, yang telah mengalami permulaan yang bercampur sejak mengambil alih kepimpinan pada awal musim.

Pengurus warga Austria itu memimpin Gladbach meraih kemenangan yang tidak dapat dilupakan 5-0 ke atas Bayern Munich pada Oktober tetapi hanya memenangi lima daripada 14 perlawanan liga di bawah kendaliannya setakat ini.

“Pertama sekali, saya perlu meminta maaf atas prestasi kami hari ini yang langsung tidak dapat diterima. Saya berasa amat kecewa,” beritahu Huetter kepada DAZN.

Pengarah sukan Gladbach Max Eberl berkata keputusan adalah ‘di luar realiti’, namun mencadangkan jawatan Huetter masih selamat untuk sementara waktu ini.

“Kami telah memutuskan mengenai haluan kami dan kami akan meneruskannya pada masa senang dan susah, dan tidak dijangka mengubah apa-apa,” beritahunya kepada DAZN.

Gladbach tidak ditewaskan di laman sendiri sebelum perlawanan ini, sementara Freiburg belum memenangi sebarang perlawanan menentang pasukan teratas di Moengcgengladbach sejak 1995.

Kesemua gol Freiburg dijaringkan dalam 25 minit pertama menerusi Maximilian Eggestein, Kevin Schade, Philipp Lienhart, Nicolas Hoefler, Lucas Hoeler dan Nico Schlotterbeck, menjadikan mereka pasukan pertama Bundesliga yang menjaringkan gol terbanyak dalam separuh masa pertama. – AFP

Aksi pemain Gladbach Joe Scally (kiri) bersaing mendapatkan bola bersama Vincenzo Grifo semasa perlawanan di antara Borussia dan Freiburg di Moenchengladbach, barat Jerman pada 5 Disember. – AFP