Monday, June 24, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Frenkie de Jong diketepikan daripada Euro 2024

  ROTTERDAM, 11 JUN – Pemain tengah Belanda, Frenkie de Jong telah diketepikan daripada Kejohanan Eropah selepas gagal pulih daripada kecederaan buku lali, memberi tamparan kepada peluang pasukan itu.

  Persatuan bola sepak Belanda mengumumkan bintang Barcelona itu tidak akan dapat beraksi pada Euro 2024 di Jerman selepas pasukan Ronald Koeman menewaskan Iceland 4-0 dalam pemanasan terakhirnya. De Jong menonton dari bangku simpanan semalam, di Rotterdam.

  “Dia tidak akan cukup cergas untuk bermain di peringkat ini untuk tiga minggu akan datang,” kata Koeman. “Tidak ada gunanya mengekalkan dia bersama kami.”

  Harapan De Jong untuk bermain musnah apabila ujian “menunjukkan bahawa buku lali belum cukup berdaya tahan,” kata pegawai Belanda dalam satu kenyataan.

  Koeman akan memutuskan kemudian sama ada akan memanggil pengganti. Pemain tengah AC Milan, Tijjani Reijnders bermain di bahagian tengah ketika ketiadaan De Jong, semalam.

  Seorang lagi pemain tengah, Teun Koopmeiners, cedera ketika memanaskan badan untuk perlawanan Iceland dan juga diragui untuk kejohanan itu. Koeman berkata mereka sedang menunggu keputusan ujian yang dijangka pada hari ini, tetapi beliau menambah, “Saya mempunyai perasaan yang tidak baik.”

  Belanda, juara Eropah 1988, akan menentang Poland dalam perlawanan pertama Kumpulan D pada hari Ahad di Hamburg sebelum menentang naib juara Piala Dunia Perancis dan melengkapkan peringkat kumpulan menentang Austria.

  Penyerang Poland Robert Lewandowski dan Karol Swiderski diragui untuk Euro 2024 selepas mereka cedera ketika Poland menewaskan Turkiye 2-1 dalam perlawanan pemanas badan, semalam. – AP

  Pemain tengah Belanda, De Jong (gambar) telah diketepikan daripada Euro 2024 selepas gagal pulih daripada kecederaan buku lali. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korban arak beracun meningkat kepada 53 orang

  INDIA, 23 JUN – Angka kematian akibat arak haram beracun di India telah meningkat kepada 53 orang, lapor media hari ini, apabila lebih ramai...