Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  FRIM dokumentasi pengetahuan tradisi tumbuhan ubatan

  KUALA LUMPUR, 15 SEPT – Usaha mendokumentasikan pengetahuan tradisi berkaitan tumbuhan ubatan dalam kalangan masyarakat Orang Asli dan Melayu menjadi antara usaha utama Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) agar ‘legasi’ itu tidak pupus ditelan zaman.

  Pegawai Penyelidik Bahagian Hasilan Semula Jadi FRIM, Dr Fadzureena Jamaludin berkata usaha itu penting berikutan ilmu pengetahuan dan amalan turun-temurun berkaitan tumbuhan ubatan lazimnya disampaikan secara lisan yang memerlukan proses pendokumentasian sempurna.

  “Setakat ini, FRIM telah merekodkan sejumlah 677 spesies tumbuhan ubatan termasuk 2,452 herbarium spesimen hasil dokumentasi pengetahuan tradisi daripada 18 subetnik Orang Asli di Semenanjung Malaysia yang telah dilaksanakan bermula pada 2007 sehingga kini. Daripada jumlah itu, sebanyak 100 spesies telah dibukukan.

  “Kami juga telah merekodkan 634 spesies tumbuhan ubatan termasuk 2,144 herbarium spesimen hasil pendokumentasian daripada 358 pengamal perubatan tradisional Melayu di Semenanjung Malaysia sejak ia mula dilaksanakan pada 2013,” katanya kepada Bernama di FRIM, di sini.

  Beliau berkata FRIM juga telah melaksanakan perbincangan awal bersama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan Tok Batin di Kampung Orang Asli yang terlibat bagi menjayakan proses pendokumentasian.

  Proses pendokumentasian tumbuhan ubatan dilaksanakan menerusi simpanan herbarium spesimen (sampel tumbuhan kering yang dikepilkan bersama maklumat) dan terbitan buku yang memperincikan ciri tumbuhan, aplikasi, nama saintifik dan suku kaum Orang Asli yang mengamalkan penggunaan tumbuhan itu. – Bernama

  Dr Fadzureena Jamaludin ketika ditemu bual Bernama, baru-baru ini. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...