Fury-Wilder III akhir tahun ini – penganjur

AMERIKA SYARIKAT, 9 JUN – Penganjur Amerika Syarikat, Tyson Fury berharap dapat melancarkan pertarungan kelas heavyweight ketiga di antara petinju Britain dan Deontay Wilder pada akhir tahun ini, di Macau China.

Bob Arum mengatakan kepada The Associated Press bahawa Fury berhutang kepada Wilder pertarungan ketiga setelah memenangi kejohanan tali pinggang WBC Amerika Syarikat (AS) dengan pertarungan tujuh pusingan pada bulan Februari lalu.

Fury mengalihkan perhatiannya ke pertarungan all-Britain dengan Anthony Joshua, pemegang gelaran WBA, IBF dan WBO, pada awal 2021.

“Kami berharap dapat melakukan pertarungan itu pada bulan November atau Disember,” kata Arum, CEO Top Rank, tentang Fury-Wilder III.

“Sama ada dengan penonton yang penuh atau terhad di AS atau di Macau, di mana mungkin arena dibuka penuh seawal November, anda tahu, kami sedang meneroka semua pilihan kami.”
Joshua juga akan bertanding tahun ini, menentang pencabar IBF, Kubrat Pulev.

Aksi Tyson Fury, dari England ketika membuat tumbukan di sebelah kanan Deontay Wilder semasa pertarungan tinju kelas heavyweight WBC di Las Vegas yang lalu. Promotor tinju Bob Arum mengatakan bahawa dia merancang untuk melancarkan pertarungan pada 9 Jun di MGM Grand, Las Vegas. – AP

“Tahun depan akan ada pertarungan besar dengan Fury dan Joshua, begitulah cara cards turn,” kata Arum.

“Dan saya setuju ia akan menjadi pertarungan besar-besaran di mana sahaja ia berlaku; AS, UK atau di tempat lain.

“Fury mengatakan dia telah didekati untuk menghadapi Mike Tyson setelah mantan juara dunia berusia 53 tahun itu menayangkan klip latihan di media sosial bulan lalu, dengan menyatakan “Saya kembali.”

Tetapi Arum berpendapat bahawa mereka hanya boleh bertemu dalam pertarungan biasa atau perlawanan amal.

“Sekiranya ia hampir serius, saya tidak akan menjadi peserta dalam sesuatu yang boleh membawa maut,” katanya. “Mike Tyson adalah pejuang hebat, dia berusia 50an sekarang. Dia tidak pergi dan bertarung dengan serius seorang lelaki yang berada di puncak permainannya pada usia 30an.

“Itu tidak betul dan tidak ada yang harus mendorongnya. Sekiranya biasa, mereka pergi dan berpusing-pusing, siapa yang peduli? Dan jika untuk amal, itu bagus.”

Fury-Wilder II adalah pertarungan terakhir yang dipromosikan oleh Arum sebelum penutupan sukan kerana wabak koronavirus.

Arum akan menggunakan tempat yang sama, di MGM Grand Hotel di Las Vegas, untuk melancarkan kemunculan tinju secara langsung di AS. – AP