G7 bincang bantuan vaksin kepada negara miskin

LONDON, 5 MEI – Kumpulan Tujuh (G7) negara demokrasi kaya akan membincangkan vaksin koronavirus hari ini ketika mereka menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk berkongsi stok dan pengetahuan dengan negara-negara miskin yang ketinggalan jauh dalam memerangi wabak tersebut.

Menteri luar negara Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun dan Amerika Syarikat akan mengadakan rundingan tiga hari di London yang akan menetapkan agenda untuk sidang kemuncak pemimpin G7 bulan depan di Cornwall, selatan England.

Setelah seharian memfokuskan untuk menunjukkan persamaan demokrasi ke arah China, sesi akhir juga akan membincangkan mengenai pembangunan dan menangani cabaran global termasuk pandemik COVID-19 dan perubahan iklim.

“Bahagian yang sangat berharga dari format G7 adalah memikirkan sepenuhnya, apa yang perlu kita lakukan untuk membantu negara-negara yang paling terdedah di dunia?” Setiausaha Luar Britain Dominic Raab memberitahu wartawan.

Negara-negara kaya telah memberikan penekanan pada Covax, sebuah program yang disokong oleh PBB yang bertujuan untuk berkongsi vaksin dengan negara-negara miskin. – AFP

Mesyuarat menteri luar negara G7 di London semalam mengadakan perbincangan pertama mereka secara bersemuka dalam lebih dari dua tahun, dengan seruan untuk tindakan bersepadu segera menangani ancaman global. – AFP