Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Gamat sumber pendapatan penting rakyat Fiji

  SUVA, 23 NOV – Gamat telah menjadi sumber pendapatan penting bagi penduduk tempatan dan eksportnya dianggap sebagai salah satu perdagangan tertua di Fiji, kata Menteri Perikanan dan Perhutanan negara itu, Kalaveti Ravu.

  Dalam kenyataan menteri di parlimen hari ini, Ravu berkata perdagangan gamat kini merupakan industri jutaan dolar di Fiji, lapor laman web berita Fiji Broadcasting Corporation.

  “Pemansuhan larangan itu telah membolehkan penuaian dan eksport untuk tempoh ini dan memenuhi tujuannya dengan kira-kira AS$8 hingga AS$8.9 juta pembayaran faedah langsung kepada komuniti dan individu penuaian,” katanya. Menurut menteri itu, sejumlah 140,000 tan metrik gamat telah dieksport semasa pembukaan pada 2022 hingga 2023, dengan nilai jangkaan AS$4.9 juta dolar.

  Dalam tempoh pembukaan semasa, anggaran jumlah yang direkodkan oleh kementerian ialah 42,000 tan metrik dengan nilai AS$1.8 juta dan lebih banyak penghantaran dijangka diterima pada bulan pembukaan berikutnya, tambah Ravu.

  Kerajaan menarik balik larangan enam bulan lalu yang bertujuan untuk melindungi perikanan dan membolehkan peningkatan jumlah populasi pranatal pada Julai tahun lalu dan penutupan itu akan dilakukan pada akhir tahun ini. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...