Gangguan global disebabkan kerosakan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OKT – Pihak Berkuasa bagi Industri Teknologi Info-Komunikasi Brunei Darussalam (AITI) mengambil maklum yang Facebook dan aplikasi-aplikasinya termasuk WhatsApp dan Instagram telah mengalami gangguan global selama hampir enam jam sekitar tengah malam tadi iaitu pukul 11:40 malam waktu Brunei pada 4 Oktober.

Menurut kenyataan AITI yang diterima hari ini pada jam 7:02 pagi waktu tempatan, Facebook mengumumkan dalam Twitter bahawa rangkaian mereka mula beroperasi semula.

Facebook Inc (FB.O) dalam kenyataan terkininya mengenai gangguan yang berlaku pada 4 Oktober itu adalah disebabkan kerosakan perubahan konfigurasi.

Pihak mereka juga menerangkan tidak terdapat bukti yang menunjukkan rangkaian mereka telah digodam dan tidak ada data pengguna yang terdedah semasa tempoh berkenaan.

Dalam blognya, Facebook juga menyatakan pasukan kejuruteraan mereka mengetahui mengenai perubahan konfigurasi atas routers yang menyelaras aliran rangkaian di antara data mereka telah menyebabkan isu-isu yang menggendalakan komunikasi berkenaan.

AITI turut memberi jaminkan kepada pengguna internet di Negara Brunei Darussalam bahawa gangguan itu tidak berkaitan dengan perkhidmatan telekomunikasi di negara ini
yang tidak menunjukkan sebarang gangguan semasa tempoh gangguan yang dimaksudkan itu.

Facebook dan aplikasi-aplikasinya termasuk WhatsApp dan Instagram telah mengalami gangguan global selama hampir enam jam pada 4 Oktober lalu. – AFP