Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Gangguan rantaian bekalan jejas pengeluaran Boeing, Airbus

  SINGAPURA, 23 FEB – Boeing dan Airbus membuat perjanjian untuk menjual pesawat bernilai berbilion dolar pada pameran udara minggu ini di Singapura, tetapi gangguan rantaian bekalan bermakna mereka mungkin bergelut untuk menghantarnya tepat pada masanya, kata penganalisis.

  Pembuat pesawat sudah ketinggalan dalam pesanan mereka ketika ini kerana kekurangan alat ganti dan kekurangan tenaga kerja mahir, ketika sektor pelancongan pulih dari kekacauan yang disebabkan oleh pandemik COVID.

  Dari enjin dan tali pinggang keledar hingga pendawaian dan skru, satu pesawat memerlukan berjuta-juta bahagian dari pembekal di seluruh dunia, menjadikannya terdedah kepada gangguan rantaian bekalan.

  Antara tawaran utama yang diumumkan di pameran udara terbesar di Asia, yang berakhir pada hari Ahad, adalah pesanan oleh Thai Airways untuk 45 Boeing 787 Dreamliners, sementara Royal Brunei Airlines membeli empat model popular itu.

  Airbus Eropah berkata ia mendapat komitmen daripada syarikat penerbangan Vietnam Vietjet Air untuk membeli 20 pesawat A330-900nya, dengan penghantaran pertama dijangka pada 2026.

  Itu mungkin optimis.

  Penganalisis penerbangan Shukor Yusof berkata Boeing dan Airbus telah menunjukkan bahawa beberapa model popular mereka tidak akan tersedia sehingga 2030.

  “Pesanan baru akan berjuang untuk disampaikan kerana kekurangan tenaga kerja dan bahan mentah yang berterusan, masalah dalam logistik serta kos tenaga berlaku,” kata Shukor, pengasas perundingan Endau Analytics.

  “Meningkatkan kadar pengeluaran akan menjadi sangat sukar untuk dicapai. Anda tidak membuat telefon bimbit.”

  Kelewatan itu bermakna syarikat penerbangan tidak boleh menawarkan lebih banyak tempat duduk dan akan terperangkap dengan pesawat yang lebih tua dan kurang cekap bahan api, yang mungkin menjejaskan keuntungan mereka, kata Shukor.- AFP

  Orang ramai yang mengunjungi petak pameran Airbus semasa Pertunjukan Udara Singapura 21 Februari 2024.- AFP

   

   

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...