Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Garcia kembali nikmati tenis di Terbuka Australia

MELBOURNE, 17 JAN – Caroline Garcia hari ini berkata dia kembali menikmati bermain tenis selepas beberapa tahun yang sukar akibat kecederaan.

Pilihan keempat Perancis itu mengambil masa 65 minit untuk menewaskan pemain kelayakan Kanada, Katherine Sebov 6-3, 6-0 dan mengukuhkan statusnya sebagai pesaing sebenar untuk Grand Slam pertama tahun ini.

Berada di kedudukan keempat pada September 2021, dia tewas pada pusingan pertama di Melbourne Park setahun lalu yang turun daripada kedudukan 70 teratas.

Tetapi dia kembali menemui sentuhan pada akhir 2022, memenangi gelaran di ketiga-tiga kejohanan, termasuk pusingan akhir Jelajah WTA musim di Fort Worth untuk melonjakkan rankingnya.

“Kami selalu mengatakan semua benda boleh berubah dengan cepat,” kata Garcia selepas mengharungi pertembungan pusingan kedua menentang seorang lagi pemain Kanada, Leylah Fernandez.

Reaksi Caroline Garcia meraikan kemenangan selepas perlawanan pusingan pertama di kejohanan tenis Terbuka Australia di Melbourne. – AP

“Saya terpaksa berhadapan dengan banyak kecederaan beberapa tahun ini dan ia sangat sukar.”

“Ia sukar. Tetapi saya mempunyai pasukan yang baik yang menyokong saya yang benar-benar membantu saya untuk kembali sihat dan menikmati apa yang saya lakukan di gelanggang. Sokongan itu sangat penting.

“Saya seronok bermain tenis sekali lagi. Saya, seperti, saya mahu ke hadapan, saya mahu menang,” kata Garcia, yang memulakan musimnya dengan memenangi ketiga-tiga perlawanannya untuk Perancis di Piala United dan kemudian mencapai suku akhir di Adelaide.

“Ia merupakan cara terbaik untuk bermain tenis. Jadi saya cuba untuk meneruskan cara itu.”

Fernandez yang bukan pilihan mara ke final Terbuka AS pada 2021, tewas kepada pemain Britain, Emma Raducanu. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -