Garis pandu menghantar penumpang belayar di LTAB

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 SEPT – Jabatan Penerbangan Awam, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, telah memaklumkan tatacara menghantar penumpang-penumpang belayar melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei (LTAB) bagi penerbangan ke London, United Kingdom (UK) pada 14 September ini.

Kenyataan menjelaskan, semua penumpang sama ada rombongan mahupun persendirian hendaklah menggunakan kaedah drop-off sahaja.

Bagi penuntut-penuntut yang mengikuti penerbangan BI 003 ke London dikehendaki untuk membuat check-in lebih awal pada 13 September bermula pukul 7 malam hingga 10 malam.

Penuntut-penuntut juga disarankan untuk mengikuti apa-apa jua nasihat yang dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan mengenai tatacara berlepas.

Penumpang-penumpang lain yang juga mengikuti penerbangan BI 003 ke London pada hari itu juga digalakkan untuk membuat check-in awal.

Sementara itu, tambah kenyataan, orang ramai yang menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan di LTAB dinasihatkan agar sentiasa mematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan iaitu untuk terus menerus melaksanakan tanggungjawab sosial dan langkah-langkah pencegahan termasuk mengamalkan penjarakan fizikal.

Orang ramai juga dikehendaki menggunakan aplikasi BruHealth dan mengimbas kod QR setiap kali apabila masuk dan keluar di LTAB.

Pengguna-pengguna lapangan terbang dikehendaki untuk terlebih dahulu mengemas kini status kesihatan masing-masing melalui apli-kasi berkenaan serta memahami dan mematuhi persyaratan yang diperuntukkan dengannya sebelum masuk dan menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan dan kemudahan-kemudahan di LTAB.

Dalam hubungan ini kerjasama orang ramai dan pengguna-pengguna lapangan terbang adalah sangat-sangat diharapkan dalam sama-sama mencegah berlakunya penularan wabak berkenaan.