Garis pandu perkumpulan ramai

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 NOV – Mereka yang mengadakan dan menghadiri perkumpulan persendirian yang telah dibenarkan semasa fasa peralihan 19 November ini dikehendaki untuk mematuhi langkah-langkah kawalan COVID-19.

Perkumpulan persendirian adalah apa sahaja aktiviti yang dijalankan di kawasan persendirian seperti di sebuah rumah yang melibatkan lebih dua orang yang bukan datang dari rumah yang sama di mana ia adalah termasuk tetapi tidak terhad kepada upacara nikah, tahlil, perkahwinan, pengebumian, majlis hari jadi dan sebagainya.

Bagi perkumpulan persendirian itu, kapasiti maksimum untuk mengadakan acara di dalam dan di luar kediaman pada satu masa ialah seramai 200 orang.

Perhimpunan di dalam rumah persendirian pada satu masa hendaklah dihadkan kepada maksimum 10 orang untuk unit/rumah dua buah bilik tidur atau unit/rumah yang lebih kecil, 15 orang untuk unit/rumah tiga buah bilik tidur serta tidak lebih daripada 30 orang untuk unit/rumah dengan empat atau lebih bilik tidur.

Manakala itu, selebihnya dikehendaki berada luar kawasan kediaman sahaja dan kesemua yang hadir mesti mematuhi langkah kawalan COVID-19, menurut Garis pandu Bagi Perkumpulan Persendirian Semasa Fasa Peralihan yang dikongsi melalui laman sesawang Jabatan Perdana Menteri, hari ini.

Garis pandu itu seterusnya menjelaskan mengenai protokol keselamatan perkumpulan persendirian di mana hanya individu yang bervaksin penuh sahaja dibenarkan untuk menghadiri perkumpulan.

Kanak-kanak yang tidak divaksin penuh boleh menghadiri acara berkenaan sekiranya mereka tinggal di kediaman itu, individu dikehendaki mengehadkan untuk menghadiri tidak lebih daripada dua perkumpulan persendirian setiap seminggu, individu yang mempunyai simptom atau di bawah perintah kuarantin tidak dibenarkan untuk menghadiri apa sahaja perkumpulan, perkumpulan tidak dibenarkan dijalankan di rumah kediaman yang kes aktif COVID-19 atau kontak terdekat yang kes yang sah.

Garis pandu itu menggariskan tanggungjawab tuan rumah iaitu mereka atau pemilik kediaman di mana perkumpulan diadakan, dimestikan untuk menyediakan senarai nama yang terkini, nombor kad pintar dan nombor perhubungan semua yang hadir.

Semasa perkumpulan, tuan rumah bertanggungjawab untuk memastikan bilik yang digunakan boleh memuatkan semua yang hadir dengan penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1.5 meter dari seorang dengan yang lain serta menyediakan pengudaraan yang mencukupi termasuk membuka jendela dan kipas angin bagi mengurangkan risiko penularan.

Manakala itu, tanggungjawab tetamu ialah mereka semua dimestikan mengamalkan kebersihan diri dan sentiasa mencuci tangan, memakai pelitup muka pada setiap masa kecuali semasa makan dan minum serta hendaklah mengelak dari berjabat tangan dan bersalaman dan mengekalkan penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1.5 meter dari seorang dengan yang lain.

Hidangan makanan dan minuman adalah dibenarkan tetapi dalam bentuk makanan pek dan amat digalakkan untuk tidak dimakan di tempat perkumpulan serta penghidangan makanan secara bufet tidak dibenarkan.

Bagi garis pandu berkaitan pembersihan tempat perhimpunan boleh diakses lebih lanjut dalam laman sesawang JPM.