Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Garuda susun semula struktur hutang

-

JAKARTA, 10 DIS – Garuda Indonesia telah memfailkan proses penyusunan semula ketika syarikat penerbangan dibebani hutang itu cuba menyelamatkan dirinya daripada kemuflisan.

Percubaan baharu untuk menyelamatkan syarikat penerbangan Indonesia bermula selepas mahkamah Jakarta meluluskan petisyen hutang yang difailkan ke atas syarikat penerbangan oleh salah seorang pemiutangnya semalam.

Keputusan itu memberikan Garuda dan pemiutangnya 45 hari untuk mengemukakan cadangan penyusunan semula hutang. Tempoh itu boleh dilanjutkan sehingga 270 hari.

Garuda berkata penggantungan syarat bayaran hutang oleh mahkamah akan memberikannya rangka kerja kukuh untuk menamatkan rundingan untuk proses penyusunan semula hutang.

“Keputusan itu memberikan kami 45 hari untuk menghantar pelan komposisi yang termasuk penyusunan semula kewajipan perniagaan Garuda terhadap pemiutang,” kata Presiden & CEO Garuda Irfan Setiaputra dalam satu kenyataan.

Beliau menambah syarikat penerbangan itu akan memastikan semua operasi penerbangan diteruskan seperti biasa semasa proses penyusunan semula dilaksanakan. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -