Gasquet terajui Perancis dalam Piala Hopman

PERTH, Australia, 2 Jan – Pemain veteran, Richard Gasquet menerajui Perancis bagi memenangi pertandingan 2-1 ke atas Jerman dalam pertandingan Piala Hopman beregu campuran di Perth hari ini.

Gasquet menewaskan bintang yang semakin menyerlah, Alexander Zevrev dalam pertandingan perseorangan lelaki dan kemudian berganding bersama Kristina Mladenovic untuk memenangi pertandingan penentuan beregu campuran.

Walaupun Gasquet, 30, berada dalam enam ranking di atas pemain remaja, Zverev, pemain dari Jerman menjadi pemain termuda untuk berada dalam 20 kedudukan teratas tahun lepas sejak Novak Djokovic pada 2006.

Kekuatan Zverev dipamerkan lebih awal ketika dia mencatatkan kemenangan dan dihadiahkan dengan ‘break’ pertama pada permainan ketujuh.

Gasquet dengan segera menyamakan kedudukan 4-4, bertahan dengan ‘break point’ pada permainan kesembilan dan mencatatkan satu lagi ‘break’ pada permainan ke-12.

Dia memerlukan hanya satu ‘break’ pada set kedua, permainan keenam, untuk mengetepikan cabaran Zverev 7-5, 6-3 dalam masa 86 minit.

Gasquet kemudian berganding bersama Mladenovic bagi kemenangan 4-2, 4-1 ke atas Zverev dan Petkovic dalam beregu campuran di bawah format ‘Fast Four’.

Jerman sebelumnya mendahului apabila Andrea Petkovic yang mendapatkan faedah dari ketibaan awal di Australia dan persediaan untuk meletakkan persembahan berkualiti menentang Mladenovicx, menang 6-2 6-1.

“Saya biasanya meluangkan masa Krismas bersama keluarga tetapi menentukan sudah tiba masa untuk membuat pengorbanan,” kata Petkovic.

“Saya meluangkan perayaan Krismas di Melbourne menonton Seinfeld dan memakan burger, tetapi ia berbaloi.”

Petkovic menewaskan servis pemain dari Perancis itu lima kali dan berkata dia menumpukan bagi permulaan besar tahun ini.

“Saya memberikan fokus penuh hari ini dan saya bekerja keras,” katanya. – AFP