Gaviria dominan peringkat keempat

SARZEU, 11 Julai – Pelumba basikal Colombia, Fernando Gaviria mengungguli perlumbaan peringkat keempat Tour de France sekali gus kejayaan kedua buatnya selepas memenangi peringkat pembukaan.

Pelumba berusia 23 tahun dari pasukan Quick Step itu mempamer pecutan bertenaga dalam kelompok ramai menuju garisan penamat hingga berjaya memintas pelumba Jerman, Andre Grieppal dan bersaing hebat dengan Peter Sagan yang menduduki tempat kedua. Kapten Sky, Chris Froome yang memburu rekod kejayaan kelima Tour de France dan kesemua pelumba pilihan yang berada di kedudukan teratas keseluruhan turut menamatkan saingan dalam kelompok besar.

Bagaimanapun nasib berbeza menimpa pelumba pasukan AG2R, Axel Domont yang mengalami patah tulang selangka selepas terbabit kemalangan ketika cuba mengelak penonton yang memasuki laluan perlumbaan untuk mengambil gambar.

Gaviria memenangi perlumbaan peringkat pertama pada Sabtu lalu dan jelajah ini adalah perlumbaan sulung buatnya bagi tahun ini.

Gaviria meraikan kejayaannya selepas memenangi peringkat keempat Tour de France kelmarin. – AFP

“Semua orang di Colombia menyaksikan Tour de France dan saya rasa seperti saya mewakili negara saya,” kata Gaviria.

“Pasukan ini bekerja sangat kuat untuk mengejar masa, tidak ada bantuan orang lain.

Penentuan di penamat bagaimanapun sangat sengit dengan kesemua pelumba akhirnya menyaksikan rakaman tayangan semula di skrin gergasi untuk melihat aksi mereka.

“Saya berjaya memintas Greiple dan itu sudah bagus. Berada di tempat kedua adalah lebih baik daripada ketiga,” kata Sargan. – AFP