Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

Gawang Costa Rica bakal diuji

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 NOV – Sepanyol merupakan salah sebuah pasukan kegemaran ramai dalam Piala Dunia FIFA 2022 di mana perlawanan pertamanya menentang Costa Rica di Stadium Al Thumama pada 24 November jam 12 pagi sudah semestinya menjadi tumpuan peminat sukan bola sepak di seluruh dunia.

Antara pemain Sepanyol yang akan menjadi tumpuan semasa piala dunia kali ini ialah penyerang kelab Barcelona, Ferran Torres yang masih muda namun sangat berbisa di bahagian serangan manakala Rodri dari Manchester City dan Sergio Busquets dari Barcelona juga dijangka dapat membantu skuad berkenaan di bahagian tengah.

Di samping itu, bahagian pertahanan Sepanyol juga tidak kurang hebatnya dengan gandingan Jordi Alba, Hugo Guillamon, Cesar Azpilicueta, Dani Carvajal, Eric Garcia, Jose Gaya, Aymeric Laporte dan Pau Torres.

Walau bagaimanapun, pasukan Costa Rica bukanlah pasukan yang boleh dipandang sebelah mata kerana pasukan ini juga pernah beberapa kali membuatkan kejutan dengan mengalahkan pasukan-pasukan gergasi dunia semasa edisi Piala Dunia sebelum ini.

Semasa edisi Piala Dunia 2014 di Brazil, Costa Rica berjaya menjadi juara dalam peringkat kumpulan sekali gus menyingkirkan pasukan Itali dan England pada ketika itu. Namun, pada tahun 2018 pasukan tersebut tersekat di peringkat kumpulan.

Pemain-pemainnya juga boleh dikatakan cukup berpengalaman termasuklah penjaga gawangnya yang bermain untuk kelab PSG, Keylor Navas yang mempunyai pengalaman bermain di peringkat antarabangsa dengan lebih 100 kali penampilan.

Costa Rica berada dalam Kumpulan E bersama dengan Sepanyol, Jerman, dan Jepun.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -