Saturday, August 20, 2022
23.9 C
Brunei

Gemakan Sukan Asia melalui seni renda Xiaoshan

-

CHINA – Muzium Xiaoshan di Hangzhou baru-baru ini membuat sumbangan berupa sulaman renda maskot Sukan Asia ke-19 Hangzhou 2022 yang dihasilkan di daerah Xiaoshan.

Renda maskot itu dicipta oleh Wang Lihua, seorang pakar seni dan kraf di Institut Penyelidikan Sulaman Renda dan Manik Xiaoshan Lihua dan pewaris budaya tidak ketara untuk sulaman renda dan manik Xiaoshan.

Wang menceritakan bagaimana dia mendapat inspirasi untuk mencipta renda maskot Sukan Asia Hangzhou dan kemudian menyatukan pelbagai benang berwarna dan menjahit menjadi bentuk kraf tangan baharu untuk menyerlahkan semangat maskot tersebut.

“Terdapat lebih daripada 100 karya seni yang dibuat dalam bentuk renda Xiaoshan, sulaman Hang, seni purba yang telah diamalkan di Hangzhou, dan sulaman manik mengenai Sukan Asia,” katanya.

“Kami mengambil masa hampir seminggu untuk menyiapkan setiap karya seni.

Wang Lihua mendapat ilham membuat maskot Sukan Asia Hangzhou dan kemudian menggabungkan benang berwarna dan jahitan ke dalam kraf tangan untuk menyerlahkan semangat maskot. – ANN/The China Daily
Gambar menunjukkan renda Xiaoshan yang memiliki reka bentuk yang menarik, kesenian yang luar biasa dan pelbagai kaedah mengait. – ANN/The China Daily
Maskot Sukan Asia ke-19 Hangzhou 2022 dicipta oleh Wang Lihua. – ANN/The China Daily

“Selain itu, pasukan kami telah menyulam beberapa tempat pertandingan sukan tersebut, termasuk Stadium Sukan Olimpik Hangzhou, yang dikenali sebagai ‘teratai besar’, serta logo, lambang dan simbol budaya lain Sukan Asia.

“Selepas maskot Sukan Asia diumumkan dua tahun lalu, saya memutuskan untuk mengetuai pasukan saya untuk membuat beberapa seni renda yang menggemakan Sukan Asia ke-19 Hangzhou 2022 dan Sukan Para Asia ke-4 Hangzhou 2022,” kata Wang.

“Saya berpendapat Sukan Asia akan membawa banyak peluang untuk membangunkan warisan budaya tidak ketara kami dan menyebarkannya keluar dari Xiaoshan dan malah mendapat tempat di pentas dunia.”

Sukan itu telah ditangguhkan oleh Majlis Olimpik Asia dan Jawatankuasa Penganjur Sukan Asia Hangzhou, yang dijadualkan diadakan di Hangzhou dari 10 hingga 25 September 2022, selepas mempertimbangkan dengan teliti situasi pandemik dan saiz temasya.

Renda Xiaoshan, kraftangan tradisional yang berakar umbi di Zhejiang, menampilkan reka bentuk yang indah, kesenian yang luar biasa dan pelbagai kaedah mengait. Di daerah Xiaoshan, kerja sulaman digunakan untuk membuat barangan rumah seperti cadar, kusyen meja teh dan sarung sofa, dan bentuk seninya terus berkembang.

“Daripada reka bentuk asal bunga dan burung kepada reka bentuk yang baharu, kami cuba menjadikan kraf tangan dan produk renda lebih hidup,” kata Wang. “Ini digabungkan dengan elemen kontemporari, sekali gus menarik lebih ramai golongan muda untuk menghargai teknik tradisional.”

Kraf tangan dan produk renda dari Xiaoshan dikenali di seluruh dunia dan telah dieksport ke lebih 60 negara dan wilayah. Pada tahun 1919, mubaligh Itali membawa teknik membuat renda ke Xiaoshan, yang digelar sebagai kampung halaman renda Cina. Wanita Xiaoshan mula-mula didedahkan dengan tenunan renda pada awal abad ke-20, kerana mereka mahir menanam kapas, menenun sutera, menternak ulat sutera, dan terkenal dengan kepintaran dan ketangkasan mereka.

Seorang ahli perniagaan Shanghai, Xu Fangqin, membuka kilang renda pertama di Xiaoshan, yang dikenali sebagai George Lace Factory. Sejak itu, kilang renda Xiaoshan telah berkembang maju dan renda Xiaoshan telah menjadi terkenal dengan reka bentuk dan sulaman yang halus dan coraknya yang indah.

“Pada mulanya, kaedah menyulam adalah sangat mudah,” kata Wang. “Terdapat lebih daripada 40 jenis sulaman hari ini, yang berbeza sama sekali daripada teknik membuat renda asal pada tahun 1919, jadi hari ini teknik membuat renda tempatan dan tradisional telah muncul di Xiaoshan.”

Pada Mei 2005, renda Xiaoshan telah disenaraikan antara kategori pertama warisan budaya tidak ketara di wilayah Zhejiang. Ia telah disenaraikan sebagai projek perwakilan warisan budaya tidak ketara negara pada Jun tahun lepas.

Institut Penyelidikan Sulaman Renda dan Manik Xiaoshan Lihua telah ditubuhkan pada 2018, matlamat asalnya adalah untuk meneroka warisan budaya tidak ketara Xiaoshan dan ingatan sejarahnya, kata Wang.

Menjelaskan mengapa dia menumpukan dirinya pada seni renda, Wang berkata, “Saya masih ingat ketika saya masih kecil, saya sering membantu ibu bapa saya memasukkan benang ke jarum.

Jadi saya sangat dipengaruhi oleh apa yang saya lihat dan dengar. Saya kemudian belajar kaligrafi, lukisan Cina dan sulaman Hangzhou. Dengan pengalaman itu, ia membantu saya berinovasi dan mewariskan warisan budaya tidak ketara kami.”

Ketika dahulu lebih daripada 200,000 wanita di Xiaoshan berkemahiran tinggi dalam seni renda Xiaoshan, namun hari ini hanya beberapa orang yang terus mempelajari kemahiran, tetapi sebagai pewaris kraf, Wang berhasrat untuk melihat seni tidak pernah mati.

Dia dan pasukannya telah melawat ramai artis renda Xiaoshan yang sudah berusia untuk mempelajari kemahiran dan merekodkan teknik mereka, mendapatkan maklumat berharga tentang renda Xiaoshan, dan juga telah mencipta banyak karya seni yang menyepadukan kemahiran sulaman tradisional Cina ke dalam renda Xiaoshan.

Selain itu, Institut penyelidikan Xiaoshan juga merupakan tapak pengalaman warisan budaya tidak ketara, dan ia dibuka kepada orang ramai secara percuma.

“Ia dibukakan untuk mereka yang berminat dengan teknik membuat renda,” kata Wang. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -