Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Gempa berukuran 4.9 magnitud landa selatan Haiti, tiga terkorban

  PORT-AU-PRINCE, HAITI, 6 JUN – Gempa bumi dengan ukuran awal 4.9 magnitud melanda selatan Haiti hari ini, yang mengorbankan sekurang-kurangnya tiga orang dan mencederakan beberapa yang lain, kata pihak berkuasa.

  Gempa itu berlaku sebelum subuh berhampiran bandar pantai barat daya Jeremie pada kedalaman 10 kilometer, menurut Kajian Geologi AS.

  “Saya fikir seluruh rumah akan roboh ke atas saya,” kata Eric Mpitabakana, pegawai Program Makanan Dunia di Jeremie, kepada The Associated Press (AP) melalui telefon.

  Tiga orang yang maut ditemui di bawah sebuah rumah yang runtuh di mana penyelamat sedang mencari lebih ramai orang, Frankel Maginaire dengan Agensi Perlindungan Awam Haiti di Jeremie memberitahu AP.

  Katanya, beberapa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kecederaan yang mereka alami selepas panik dan berlari.

  Orang ramai berkumpul di sekitar sebuah rumah yang runtuh ketika mereka cuba mencari mangsa yang terselamat di dalam runtuhan.

  Mereka membawa keluar sekurang-kurangnya seorang mangsa yang dibalut dengan kain.

  Mpitabakana berkata, harta benda jatuh di sekitar rumahnya dan dia dan rakan sekerja yang lain sedang mempertimbangkan untuk tidur di luar rumah jika terdapat gegaran susulan yang kuat.

  “Terdapat begitu ramai orang di jalanan, dan ramai yang panik,” dia teringat detik-detik selepas gempa itu berlaku.

  Claude Prepetit, ahli geologi dan jurutera dengan Biro Perlombongan dan Tenaga Haiti, memberitahu Radio Caraibes bahawa gempa bumi yang lebih kecil yang berlaku awal tahun ini di selatan Haiti membawa kepada yang lebih besar yang melanda hari ini. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...