Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Gempa bumi kuat gegarkan Timor, Indonesia

  JAKARTA, 2 NOV – Gempa bumi bermagnitud 6.1 melanda pulau Timor Indonesia pada hari ini, menyebabkan panik dan kerosakan ringan kepada beberapa bangunan dan rumah tetapi tiada laporan segera mengenai mangsa.

  Tinjauan Geologi Amerika Syarikat (AS) melaporkan gempa bumi itu mempunyai kedalaman 36.1 kilometer (22.4 batu) dan pusat gempa terletak 21 kilometer (13 batu) utara-timur laut Kupang, ibu kota wilayah Nusa Tenggara Timur.

  Daryono, yang mengetuai Pusat Gempa dan Tsunami di Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia, berkata gempa darat itu menyebabkan panik kerana ia sangat dirasai di beberapa bandar dan kampung.

  Agensi itu mengukur magnitud awal 6.6 untuk gempa itu dan kemudian menyemaknya kepada 6.3.

  Variasi dalam pengukuran awal gempa adalah perkara biasa. USGS melaporkan bahawa gempa itu mempunyai magnitud 6.1.

  “Gempa itu telah menyebabkan kerosakan ringan di beberapa bangunan dan rumah,” tulis Daryono, yang menggunakan satu nama, di platform media sosial X, sambil menambah tiada bahaya tsunami.

  Video yang tular di media sosial menunjukkan penduduk di Kupang panik apabila rumah dan bangunan bergoyang sejurus waktu subuh. Beberapa saksi berkata siling di pejabat gabenor dan Datuk Bandar telah rosak.

  Indonesia ialah kepulauan yang aktif secara seismik dengan 270 juta orang yang sering dilanda gempa bumi, letusan gunung berapi dan tsunami kerana lokasinya di lengkok gunung berapi dan garis sesar di Lembangan Pasifik yang dikenali sebagai ‘Ring of Fire’.

  Gempa bumi berukuran 5.6 pada skala Richter tahun lepas mengorbankan sekurang-kurangnya 602 orang di bandar Cianjur, Jawa Barat, yang paling maut di Indonesia sejak gempa bumi dan tsunami 2018 di Sulawesi mengorbankan lebih 4,300 orang.

  Pada tahun 2004, gempa bumi Lautan Hindi yang sangat kuat mencetuskan tsunami yang mengorbankan lebih 230,000 orang di banyak negara, kebanyakannya di wilayah Aceh, Indonesia. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...