Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Gempa bumi landa Jepun, Fiji

TOKYO, 14 NOV – Satu gempa bumi 6.1 magnitud dikesan di tengah Jepun hari ini, menggegarkan Tokyo dan bandar-bandar lain, menurut pegawai.

Walau bagaimanapun tiada amaran tsunami dikeluarkan. Gempa bumi berlaku pada jam 5:09 petang di wilayah tengah Mie dengan kedalaman kira-kira 350 kilometer (km), menurut Agensi Meteorologi Jepun.

Tiada laporan kerosakan atau kecederaan dan tiada ketaknormalan dikesan di kilang nuklear Fukushima, lapor penyiar awam, NHK.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat (AS) juga mengukur gempa pada magnitud 6.1. Wilayah Fukushima dan Ibaraki di utara Tokyo, mengalami gegaran kuat pada skala seismik Jepun, meskipun kawasan itu beratus kilometer jauhnya dari pusat gempa.

Kereta api laju Shinkansen dan metro Tokyo turut dihentikan seketika selepas gempa namun sudah pun disambung semula operasinya.

Sementara itu, gempa berukuran sama turut melanda selatan Kepulauan Fiji pada 0504 GMT, dengan pusat gempa pada kedalaman 627km pada mulanya di kesan pada 26.0418 darjah lintang selatan dan 178.2262 darjah bujur timur, menurut Xinhua. – AP/Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -