Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Gencatan senjata tertangguh berhubung butiran senarai tebusan

  SEMENANJUNG GAZA, 23 NOV – Seorang pegawai Palestin memberitahu AFP pada hari ini bahawa kelewatan dalam pelaksanaan gencatan senjata di Semenanjung Gaza antara tentera Israel dan Hamas adalah disebabkan butiran ‘saat akhir’ mengenai tebusan yang akan dibebaskan dan bagaimana.

  Gencatan senjata itu, secara meluas dijangka berkuat kuasa pada ini tetapi ditangguhkan pada waktu malam, telah diletakkan semula atas “nama tebusan Israel dan kaedah pembebasan mereka”, kata pegawai itu, yang mengetahui proses rundingan.

  Senarai mereka yang akan dibebaskan telah ditukar oleh kedua-dua pihak, tambahnya. Soalan juga dibangkitkan mengenai akses Palang Merah kepada tebusan sebelum mereka dibebaskan ke Mesir, katanya, dan sama ada Palang Merah akan mempunyai akses kepada mereka yang masih tinggal.

  Apabila gencatan senjata akan berkuat kuasa akan diumumkan oleh pengantara Qatar, “dengan penyelarasan dengan Mesir dan Amerika, dalam beberapa jam akan datang hari ini”, tambahnya.

  Perjanjian itu susulan perang berminggu-minggu di Semenanjung Gaza selepas serangan pejuang Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober.

  Di bawahnya, jeda kemanusiaan akan diikuti dengan pembebasan 50 tebusan awal dari Israel dan 150 tahanan Palestin.

  Kesemua mereka yang akan dibebaskan di bawah nisbah tiga berbanding satu adalah sama ada wanita atau berumur 18 tahun ke bawah.

  Kerajaan kendalian Hamas di Semenanjung Gaza berkata lebih 14,000 orang terbunuh dalam serangan Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. – AFP

  Seorang wanita yang memegang kanak-kanak melarikan diri berikutan serangan Israel di Rafah, di selatan Semenanjung Gaza pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...