Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Generasi muda cari cara bagi penyembuhan diri

  Gambar ANN/China

  SHENZHEN – Di tengah-tengah COVID-19 dan pengasingan diri, orang ramai melihat ke dalam diri untuk mengurangkan kebimbangan dan meredakan kemurungan.

  Pada petang Ahad baru-baru ini, 15 orang muda berbaring dengan selesa di atas permaidani berwarna-warni dan membaling bantal yang disusun dalam bulatan. Mata mereka terpejam, sebahagian kaki mereka dihulurkan ke hadapan dan yang lain meringkuk, kelihatan seperti sedang tidur.

  Kong Yi duduk bersila di hadapan mereka, menggunakan pemukul khas untuk memukul dengan perlahan mangkuk logam di hadapannya, membangkitkan bunyi yang bergema jauh di dalam ruangan yang sunyi di pusat bandar Shenzhen, bandar selatan yang pantas berkembang di wilayah Guangdong.

  Mengikut arahan Kong, mereka mengambil bahagian dalam sesi penyembuhan bunyi dan meditasi selama dua jam.

  Mendengarkan bunyi alat muzik purba yang semakin pudar seperti mangkuk gema bersama gong, peserta menyelami diri lebih mendalam dengan keadaan separuh sedar.

  Seorang pelawat menerokai pengalaman paragliding di Bo’ao di bandar Qionghai, wilayah Hainan, 5 Oktober 2022.
  Pelanggan menikmati sesi penyembuhan bunyi dan meditasi selama dua jam yang diberikan oleh Kong Yi (duduk bersila) di Shenzhen, wilayah Guangdong.
  Dua pelanggan membuat seni anyaman di bengkel tufting Jiang Junqi di Hangzhou, wilayah Zhejiang.

  Selepas itu, mereka dibimbing untuk membayangkan bahawa mereka sedang bercakap dengan seorang lelaki bijak berpakaian putih, di mana mereka dapat bertanya dan mendapatkan jawapan daripada lelaki bijak itu dalam masa setengah jam.

  Di bahagian akhir, mereka digalakkan untuk berkongsi perbualan dalaman mereka dengan peserta lain.

  “Dalam sesi itu, ramai orang bertanya tentang erti kehidupan pada penghujungnya tetapi setiap orang memberikan jawapan berbeza daripada lelaki bijak, sebenarnya dari diri mereka sendiri,” kata Kong, yang mengendalikan studio yang menawarkan kursus penyembuhan yang diintergrasikan dengan bentuk seni seperti lukisan, muzik dan tarian.

  Pengalaman rohani, meditasi sedemikian yang boleh merendahkan tekanan dan kebimbangan serta meredakan kemurungan telah menjadi pilihan terkini untuk generasi muda negara yang tertekan mencari kelonggaran dan penerokaan dalaman.

  Antara kumpulan pelanggan Kong ialah mereka yang berminat dalam seni dan penyembuhan psikologi pekerja kolar putih muda berpendidikan yang perlu berehat serta suri rumah tangga yang ingin belajar dan bercakap.

  Kong berkata, “Fasa seperti tidur, walaupun hanya bertahan setengah jam, sangat melepaskan tekanan dan melegakan, dan ramai orang bangun merasa seperti mereka telah tidur dalam masa yang lama.”

  Melalui meditasi dan ekspresi, potensi untuk penyembuhan diri dalam setiap individu telah diungkapkan, yang merupakan proses yang kuat, katanya.

  “Mereka menyingkirkan beberapa pemikiran yang tidak bermanfaat untuk kehidupan dan berasa santai pada akhirnya,” katanya.

  Bekas kakitangan universiti berusia 37 tahun itu beralih kepada mempelajari seni penyembuhan sejak beberapa tahun kebelakangan ini selepas mendapat inspirasi pada percubaan pertamanya dalam 2016.

  Dia memerhatikan bahawa anak muda Cina yang berfikiran terbuka kini bersedia untuk mencuba penyembuhan seni, yang pasaran agak kecil, beberapa tahun yang lalu.

  Kong mengaitkan sebahagian daripada sebab itu kepada kuarantin yang kerap dan penjarakan sosial yang diamalkan sejak tiga tahun lalu untuk pencegahan wabak COVID yang telah mengubah cara orang ramai menangani tekanan.

  “Dulu orang ramai pergi ke pawagam, KTV, membeli-belah, makan dan minum tetapi kini mereka cenderung menghabiskan lebih banyak masa dengan diri mereka sendiri, merupakan sejenis keupayaan yang memerlukan latihan, cara penyembuhan dan meditasi baik yang menawarkan penerokaan dalaman kini dialu-alukan oleh orang ramai,” katanya.

  Tetapi seni kekal menjadi bidang yang terbatas di China, tetapi Kong percaya pasaran sedang berkembang.

  Dalam era pasca pandemik, orang ramai mempunyai keperluan pelepasan tekanan dan kehidupan rohani yang semakin meningkat.

  Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Bilibili, sebuah platform perkongsian video yang popular dalam kalangan golongan muda Cina, pada bulan Oktober, generasi muda semakin mengambil berat tentang kesihatan mental mereka. Bilangan tontonan video yang berkaitan dengan topik sedemikian pada tahun lalu menyaksikan peningkatan besar sebanyak 83 peratus tahun ke tahun.

  Dalam kalangan pengguna yang mencari jawapan atau menawarkan cadangan mengenai isu psikologi melalui platform, mereka yang berumur 24 tahun ke bawah menyumbang 76 peratus.

  Kata-kata emosi, adalah yang paling kerap dan tinggi yang dicari di platform termasuk kebimbangan, kemurungan dan tekanan, laporan itu menunjukkan.

  Keperluan golongan muda untuk mencari hiburan di luar kerja telah membawa kepada kemunculan pelbagai pengalaman baharu yang bertujuan untuk bersantai.

  Kemahuan mereka untuk membayar untuk hobi yang terkini ini telah mendorong perniagaan untuk menghilangkan tekanan swemakin luas.

  Senarai 10 aktiviti mengurangkan tekanan popular yang muncul tahun ini yang dikeluarkan oleh Meituan, sebuah platform perkhidmatan atas permintaan, termasuk seni anyaman, permainan misteri pembunuhan, urut serta kucing dan anjing peliharaan. – ANN/China

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -