Friday, September 30, 2022
23.4 C
Brunei

Generasi muda perlu sambung legasi pertahanan Sabah

-

KOTA KINABALU – Setiap kali menjejakkan kaki di Negeri Bawah Bayu ini, hati Datuk Alias Abdul Rahman berbunga dengan rasa bangga melihat perubahan dan kemajuan yang dinikmati oleh negeri itu sekarang.

Berasaskan peranannya turut menyumbang kepada pencapaian Sabah, anak jati Negeri Sembilan itu bersyukur kerana pengorbanan beliau beserta anggota Skuad 69 Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada era 1970an bagaikan terbayar.

“Jejak kaki, turun di Lapangan Terbang (Antarabangsa Kota Kinabalu)sekarang ini (sudah dapat) tengok Sabah sudah banyak pembangunannya, sangat berbeza berbanding dahulu.

“Tengok perubahan macam ini memang kami sangat bangga. Inilah kenikmatan sedikit-sebanyak hasil perjuangan kami untuk Sabah ini,” ujarnya, membuka cerita kepada Bernama baru-baru ini.

Timbalan Presiden Persatuan Kebajikan Bekas Anggota Skuad 69 itu ditemui semasa mengadakan lawatan bersama-sama 40 veteran Skuad 69 yang pernah bertugas di negeri ini, khususnya menerusi operasi memburu lanun di pantai Timur Sabah.

Presiden Persatuan Kebajikan Bekas Anggota Skuad 69 PDRM Datuk Abdul Aziz Bakar menyampaikan ucapan pada lawatan di Ibu Pejabat Polis Daerah Tuaran. – Bernama
Anggota veteran Skuad 69 (PDRM) yang pernah bertugas di Sabah merakamkan kenangan di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Tuaran. – Bernama

Mengimbas kedatangannya ke negeri ini pada era 1970an, Alias, 73, berkata tidak seperti sekarang yang mana perjalanan hanya mengambil masa sekitar dua jam setengah menerusi penerbangan, ketika itu beliau dan rakan sepasukan menaiki kapal khas yang masing-masing dinamakan Sang Fajar dan Sang Suria menempuh gelora Laut China Selatan selama 10 hari sebelum tiba.

Alias yang menghabiskan 36 tahun daripada usianya bersama-sama PDRM, berkata walaupun rata-rata anggota Skuad 69 bukan anak Sabah, hakikat itu tidak menghalang mereka untuk mempertaruhkan nyawa menjaga keselamatan negeri tersebut.

Kongsinya, setiap kali menyertai operasi yang lazimnya berlangsung selama satu hingga enam bulan, ada sahaja anggota pasukan keselamatan termasuk Skuad 69 yang cedera malah kehilangan nyawa.

Sementara itu, Presiden persatuan Datuk Abdul Aziz Bakar pula meluahkan rasa kagum dengan perkembangan telekomunikasi di Sabah khususnya, yang jelas menikmati inisiatif kerajaan persekutuan melaksanakan Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA).

Mengulas mengenainya, Abdul Aziz berkata pada era tahun 1970-an, akses kepada sistem komunikasi adalah sukar dan hanya untuk kegunaan kritikal. Malah katanya, bagi melancarkan perjalanan pilihan raya umum (PRU), pihak berkuasa terpaksa “meminjamkan” alat perhubungan PDRM bagi membantu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menrurutnya, terllau banyak pengorbanan yang dilakukan oleh g enerasi seusia beliau dan juga sebelumnya yang membolehkan generasi hari ini menikmati kemakmuran negari termasuk perkembangan teknologi telekomunikasi.

“Walaupun (ada antara) kami ini wira tidak didendang, itu tidak mengapa kerana yang penting mereka dapat hidup dengan aman dan sejahtera,” katanya yang menasihati warga muda agar lebih menghargai perkembangan teknologi telekomunikasi khususnya, dan tidak menyalahgunakan kemudahan itu untuk kerja yang sia-sia.

Bagi anak watan Sabah, mereka tidak melihat kemerdekaan dari segi pembangunan negeri semata-mata. Sebaliknya, kata mereka, ia turut terletak pada kesediaan rakyat, terutama generasi muda, untuk memanfaatkan peluang yang ada hasil daripada kemakmuran negara.

“Merdeka itu bukan hanya diukur daripada kemajuan infrastruktur, tetapi diri rakyat Sabah sendiri, adakah mereka mampu mengambil peluang daripada kebebasan dan keamanan dikecapi masa kini untuk majukan diri mereka sendiri dan kemudian majukan Sabah,” kata Mohamad Majid, 68, seorang ketua komuniti di Papar.

Bagi pemimpin negeri Datuk Masidi Majnun, usaha untuk membangun Sabah adalah usaha berterusan yang dilakukan bersama-sama kerajaan pusat.

“Negeri kita ini saya faham belum lagi sempurna, banyak lagi perlu kita buat untuk bangunkan negeri ini. (Akan) tetapi banyak sebab untuk kita bersyukur dan kita zahirkan rasa syukur itu sekurang-kurangnya sekali setahun raikan Bulan Kebangsaan dan kibarkan Jalur Gemilang bersama bendera Sabah, ujar Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan itu.

“Sabah dan Malaysia ini kita membangun secara bersama sehati dan sejiwa, kita membangun bersama sebagai sebuah Keluarga Malaysia,” tambah beliau – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -