Generasi unggul Porsche Targa

Oleh Syahmi Hassan

Gambar serahan Porsche

STUTTGART – Pada September 1965, Porsche mencatat sejarah dengan memperkenalkan 911 Targa di Pameran Motor Antarabangsa di Frankfurt.

Targa bukanlah cabriolet atau coupé, bukan juga ‘hard top’ atau salon, tetapi ia sesuatu yang baharu iaitu cabriolet keselamatan pertama di dunia dengan keselamatan atau ‘roll bar’ tetap.

Memandu sambil menikmati udara bukan seperti sebelumnya dalam kereta-kereta bumbung terbuka (open-top) dengan pelbagai cara, menerusi atap lipat yang boleh ditanggalkan dan tingkap belakang plastik yang boleh dilipat: tertutup sepenuhnya, terbuka sepenuhnya atau hanya bahagian atap tengah ditanggalkan atau tingkap belakang yang dilipat.

Konsep Targa adalah isyarat permulaan bagi pengalaman pemanduan Porsche yang sama sekali berbeza dan akan ditampilkan bukan hanya di semua generasi 911 yang akan datang tetapi juga kemudian di kereta lain, seperti 914 atau Carrera GT.

Dinamakan sempena Targa Florio

Dengan konsep baharu itu, Porsche bertindak meningkatkan keperluan keselamatan untuk kereta ‘open-top’ di pasaran Amerika, menentang suara yang meminta agar cabriolet dilarang sama sekali di Amerika Syarikat.

Porsche mempersembahkan Targa 911 baharu kepada masyarakat dunia untuk pertama kalinya dalam format TV Webnya sendiri.

Ketika memutuskan nama untuk model itu, pertimbangan diberikan kepada trek perlumbaan di mana Porsche sangat berjaya, dengan cepat menuju ke Targa Florio – perlumbaan jalan di Sicily di mana Porsche telah menikmati kejayaan sukan permotoran yang hebat sejak pertengahan 1950an.

Untuk sementara waktu, “911 Flori” sedang dibincangkan sehingga Ketua Penjualan Domestik Harald Wagner tersandung (stumbled) pada jawapan dengan mengajukan pertanyaan: “Mengapa kita tidak menamakannya Targa?” Istilah Bahasa Itali juga bermaksud “plat nombor”, tetapi legenda mengatakan bahawa ini hanya terungkap ketika penyalin (copywriters) bekerja pada brosur penjualan.

Pada bulan Ogos 1965, Porsche memohon paten untuk konsep Targa dan dari musim luruh 1966, Targa melengkapkan Coupé untuk 911, 911 S dan 912 dengan kejayaan yang luar biasa. Dari akhir musim panas 1967, model-model Targa juga dapat dipesan secara pilihan dengan tingkap belakang yang dihangatkan (heated) dan tetap yang dibuat daripada kaca keselamatan sebagai ganti tingkap belakang plastik lipat.

Penyelesaian yang menjadi peralatan standard setahun kemudian dan yang tetap menjadi ciri Targa yang lebih kurang tidak berubah hingga tahun 1993.

Pelbagai pilihan Targa model siri G

Targa juga tetap menjadi pilihan rangkaian produk untuk generasi 911 kedua, model siri G yang dibina dari akhir musim panas 1973.

Buat pertama kalinya, badan 911 diubah secara mampan, kini menampilkan bumper berbentuk kotak yang baru dengan bellow hitam di sisi, sejajar dengan undang-undang baru di Amerika Syarikat. Ia mampu menyerap hentaman hingga kelajuan 8km/jam tanpa kerosakan pada badan.

Tidak ada perubahan pada reka bentuk atap Targa yang teknikal. Penampilan visualnya dimodifikasi, namun dengan roll bar Targa keluli tahan karat yang tahan lama sebelumnya kini juga boleh didapati dalam warna hitam. Bahkan ketika 911 SC Cabrio dimasukkan dalam jangkauan pada Januari 1983, sekali lagi Porsche yang dapat dipandu dengan ‘open-top’ sepenuhnya, Targa kekal sama – bahkan sehingga penghujung pengeluaran siri G pada tahun 1989.

Type 964 dengan 85 peratus bahagian baharu, tetapi Targa tetap klasik

Seawal musim luruh tahun 1988, Porsche memperkenalkan pacuan semua roda pertama 911 dengan 911 Carrera 4 Type 964, menjadikannya generasi ketiga kereta sport ikonik dari Zuffenhausen.

Porsche mengekalkan bentuk badan klasik 911, tetapi di bawahnya sekitar 85 peratus daripada semua bahagiannya baharu.

Hanya setahun kemudian, varian dengan roda belakang klasik juga tersedia dalam bentuk 911 Carrera 2, tetapi ketiga-tiga jenis badan juga dapat dipesan: Coupé, Cabriolet dan Targa.

911 Carrera 2 Targa dan 911 Carrera 4 Targa, yang dibina sehingga tahun 1993, masih mempunyai roll bar Targa klasik dan bahagian tengah bumbung yang boleh ditanggalkan. Sebanyak 87,663 model Targa dibina dalam tiga generasi pertama 911.

Berlepas daripada Targa roll bar – bumbung kaca untuk 911 Targa Type 993

Generasi keempat 911 Type 993 diperkenalkan pada musim luruh 1993 dalam kombinasi dengan reka bentuk badan baharu, dengan pengembangan konsep baharu Targa dari November 1995.

Untuk pertama kalinya bagi 911, sayap depan lebih lebar dan lebih rata. Sayap belakang juga lebih lebar dan selari dengan garis yang lebih tegak ke belakang. Sebagai tambahan kepada peningkatan enjin dan casis, generasi 993 menggunakan idea Targa ke arah yang sama sekali berbeza, tanpa roll bar Targa.

Atapnya, diperbuat daripada kaca pene-bat panas (heat-insulating) berwarna, dari bingkai tingkap depan ke belakang, kini terbungkus dalam struktur keselamatan membujur. Dibahagi kepada segmen bergerak elektrik, ia dibuka dengan lancar dengan menekan punat dan menarik kembali di belakang tingkap belakang seperti atap gelongsor yang lebar.

Manfaat utama penyelesaian baru itu termasuk mengurangkan bunyi angin dengan dalaman yang dijemur cahaya matahari ketika bumbung ditutup. Ciri lain Targa termasuklah: tingkap belakang tirus (tapered). Konsep Targa baru dari siri 993 menggabungkan keseronokan pemanduan terbuka dengan 911 buat pertama kalinya, tanpa mengubah pada asasnya garis atap coupé yang klasik.

911 Targa Type 996 – penutup belakang baru untuk Targa

Porsche telah mempersembahkan generasi kelima 911 dengan 911 Carrera Type 996 pada tahun 1997. Ia direka semula sepenuhnya dan bergantung pada enjin boxer enam silinder yang disejukkan dengan air untuk pertama kalinya. Targa telah tersedia dari bulan Disember 2001 di samping Coupé dan Cabriolet. Sama seperti pendahulunya, 911 Targa mempunyai bumbung kaca yang dikendalikan secara elektrik, sekarang dengan luas permukaannya lebih dari 1.5 meter persegi.

Tidak pernah ada sebelum ini permukaan kaca yang besar pada Porsche 911. Targa baharu itu juga merupakan 911 pertama yang menyediakan tingkap belakang yang dapat dilipat. Ini memudahkan untuk mengakses ruang simpanan belakang dengan ruang penyimpanan hingga 230 liter untuk memuatkan beg pakaian, beg atau barang lain.

911 Targa 4 / 4S Type 997 – kaca lebih ringan dan dua varian untuk pertama kalinya

Bulan September 2006 menyaksikan pengenalan 911 Targa yang tergolong dalam generasi keenam 911 sekarang, type 997. Pada prinsipnya, ia mempunyai reka bentuk atap Targa yang sama dengan pendahulunya, tetapi dengan penutup belakang praktikal tambahan. Walau bagaimanapun, penggunaan kaca khas menjadikannya munasabah untuk mengurangkan berat badan sebanyak 1.9 kg, dan dua jalur aluminium yang berkilat di sepanjang tepi bumbung sangat menarik perhatian. Sebagai tambahan, 911 Targa kini hanya tersedia dalam dua va-rian pacuan semua roda – 911 Targa 4 dan 911 Targa 4S.

911 Targa Type 991 – kembalinya roll bar Targa yang legenda

Pada bulan September 2011, Porsche memperkenalkan generasi 911 yang ketujuh dan direka semula sepenuhnya. Berikutan varian badan coupé dan cabriolet, 911 Targa dipersembahkan pada Januari 2014, dilancarkan sebagai klasik moden dengan atap Targa yang inovatif. Idea Targa klasik berjaya digabungkan dengan kemudahan bumbung canggih untuk pertama kalinya.

Sama seperti Targa asli yang legenda, model baharu ini mempunyai bar lebar yang khas sebagai pengganti tiang-B, bahagian bumbung yang bergerak di atas tempat duduk depan, dan tingkap belakang wrap-around tanpa tiang-C. Tetapi tidak seperti model klasiknya, bumbungnya dibuka dan ditutup pada Targa baru dengan menekan punat. Sistem bumbung automatik sepenuhnya menyembunyikan elemen hardtop di belakang sistem tempat duduk belakang. Targa 911 yang baru mewakili edisi baru klasik 1965 yang inovatif.

Tayangan perdana di saluran TV web 9:11 Magazine

Porsche mempersembahkan Targa 911 baharu kepada masyarakat dunia untuk pertama kalinya dalam format TV Webnya sendiri. Di www.911-magazin.porsche.com/de, barisan hadapan siri 911 dan 718, Dr Frank-Steffen Walliser, bersama dengan duta jenama Porsche, Maria Sharapova dan Jörg Bergmeister, memberikan maklumat mengenai inovasi kereta sport baru tersebut.

Episod kedua mengimbas kembali sejarah Porsche, dan elemen-elemennya yang telah memberi inspirasi kepada perdana dunia bagi kedua model baru: edisi terhad eksklusif yang menggabungkan teknologi kenderaan moden dengan elemen reka bentuk dari masa lalu.

Sebagai tindak balas kepada lara-ngan global terhadap pengacaraan (events) yang disebabkan oleh koronavirus, pengeluar kereta sport itu akan mempersembahkan model baharunya kepada wartawan dan peminat dalam format maya buat pertama kalinya.