Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Geng ayam bising buat penduduk kampung terjaga malam

  SNETTISHAM, 29 MEI – Penduduk sebuah bandar Inggeris mengadu tentang sekumpulan penduduk tempatan yang bising iaitu kira-kira 100 ekor ayam liar.

  Memetik laporan United Press International (UPI), penduduk di kawasan Common Road di Snettisham, Norfolk, berkata ayam-ayam itu kerap menggali kebun mereka dan membuat bising begitu kuat sehingga terpaksa memakai penyumbat telinga pada waktu malam.

  Tidak semua penduduk tidak menyukai jiran ayam mereka, bagaimanapun, dan telah memulakan petisyen membantah laporan bahawa Majlis Kariah Snettisham merancang untuk ‘mengusir’ ayam tersebut.

  Majlis bertindak balas terhadap aduan itu, menjelaskan tiada rancangan sedang dibuat untuk mengambil sebarang tindakan khusus.

  “Kami tidak mengancam untuk ‘mengusir’ ayam atau mengeluarkannya,” kata Majlis Kariah Snettisham di laman webnya.

  “Kami sedang mendapatkan nasihat pakar daripada pelbagai sumber, hanya satu daripadanya adalah permulaan baru untuk ayam. Kami telah mendapatkan nasihat daripada badan amal penyelamat ini kerana mereka pakar dalam keperluan, tingkah laku, kesihatan dan kebajikan ayam.”

  Majlis menjemput penduduk kampung di kedua-dua belah pihak perbahasan ayam untuk menghadiri mesyuarat untuk menyatakan kebimbangan dan keinginan mereka.

  “Hanya selepas kami mempunyai semua maklumat, majlis kariah akan memutuskan sama ada ia perlu membuat apa-apa jenis keputusan, jika ada,” kata kenyataan itu.

  Rebecca Chilvers, seorang penduduk tempatan dan penyokong ayam, berkata kampung itu telah menjadi tuan rumah kepada ayam liar selama beberapa dekad.

  “Mereka adalah sebahagian daripada fabrik kampung,” katanya kepada Eastern Daily Press. – Agensi

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...