Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Geng rompak dipenjara dan disebat

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 FEB – Mahkamah Tinggi, baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara dan sebat kepada dua warga asing atas penglibatan mereka dalam sindiket rompakan berkumpulan.

  Pesuruhjaya Kehakiman Muhammed Faisal Bin PDJLD DSP Haji Kefli menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan 12 sebatan terhadap warga Malaysia berusia 38 tahun, Mohd Saiful Rizal bin Sinen bagi kesemua tujuh pertuduhan yang dia mengaku bersalah manakala Sakriadi bin Saharuddin warga Indonesia berusia 26 tahun menerima hukuman penjara 8 tahun dan 12 sebatan selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan melakukan rompakan berkumpulan.

  Mohd Saiful Rizal dan Sakriadi didakwa bersama atas dua kesalahan rompakan berkumpulan.

  Mohd Saiful Rizal menghadapi empat lagi pertuduhan rompakan berkumpulan dan satu pertuduhan rompakan berkumpulan menggunakan senjata memautkan.

  Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri binti Kiprawi mendedahkan bahawa Mohd Saiful Rizal dalam kesemua tujuh kali kejadian antara 16 Julai hingga 7 Disember 2023 memainkan peranan sebagai pemandu melarikan diri untuk rakan subahatnya melakukan rompakan berkumpulan di sejumlah tujuh rumah, terutamanya di Daerah Tutong.

  Sebagai sebahagian daripada modus operandi, Mohd Saiful Rizal akan masuk ke negara ini secara sah melalui pos kawalan Kuala Lurah dan bertemu dengan rakan subahatnya di lokasi yang diatur untuk memandu mereka ke rumah sasaran.

  Rakan-rakan seperjuangannya kemudiannya akan melakukan aktiviti rompakan berkumpulan sambil menunggu bersiap sedia sebagai pemandu pelarian.

  Sakriadi bin Saharuddin menyertai dua aktiviti terakhir rompakan berkumpulan sebelum mereka ditangkap. Penglibatannya sama seperti yang dituduh sebagai pemandu pelarian.

  Sementara itu, tertuduh bersama ketiga, Mohd Amin bin Zabadi telah dibicarakan atas salah satu pertuduhan rompakan berkumpulan yang didakwa bersama Mohd Saiful Rizal bin Sinen.

  Ketiga-tiga lelaki yang dihadapkan ke mahkamah itu ditahan atas usaha bersama Pasukan Polis Diraja Brunei dan Polis Diraja Malaysia. Sehingga kini, empat lagi masih bebas.

  Pihak pendakwaan seterusnya mendedahkan bahawa sejumlah tujuh rumah dipecah masuk, dan perompak melarikan wang tunai dianggarkan berjumlah $64,550.

  Perompak itu turut mencuri sejumlah besar barang kemas dan barangan peribadi daripada pelbagai rumah yang menjadi sasaran. Semasa kejadian, mangsa diletakkan dalam ketakutan terhadap nyawa dan keselamatan mereka kerana ada yang ditahan manakala yang lain dipegang dengan diacu mata pisau.

  Dalam mitigasi, kedua-dua defendan menyatakan kekesalan dan merayu untuk diringankan.

  Dalam mempertimbangkan hukuman, Pesuruhjaya Kehakiman Muhammed Faisal berkata bahawa keparahan jenayah itu tidak boleh diabaikan.

  “Mangsa telah mengalami keganasan pada tengah malam. Sebahagian daripada mereka ditahan dan ketakutan telah ditanamkan ke dalam diri mereka. Keganasan yang ditimbulkan jelas,” jelas mahkamah.

  Mahkamah seterusnya memberi penekanan kepada fakta bahawa “terdapat ketidakpastian dalam mendapatkan semula harta benda. Defendan, turut serta bukan sahaja sebagai pemandu ke rumah yang disasarkan, tetapi juga bersubahat membantu rakan sejenayah mereka meninggalkan negara secara haram. Kesalahan rentas sempadan ini dikenakan hukuman yang lebih tinggi.”

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...