Gerrard puji reaksi Morelos

GLASGOW, 10 OGOS – Alfredo Morelos telah mendapat pujian daripada jurulatih Rangers, Steven Gerrard, hanya selepas beberapa hari pengurus tersebut bersemuka dengannya dan kemudian dia membantu Rangers meraih kemenangan 3-0 ke atas St Mirren dalam pertemuan Liga Perdana Scotland kelmarin.

Menurut Gerrard, pemain Colombia berusia 24 tahun itu memikirkan bidaan dari pasukan Ligue 1, Lille dan ia juga menjejaskan prestasinya dalam kekalahan mereka kepada Bayer Leverkusen pada Khamis lalu di Liga Europa.

Pasukan dari Perancis itu telah membuat tawaran kedua dilaporkan bernilai 16.25 juta pound untuk penyerang itu, yang telah dibeli oleh Rangers dengan harga 1 juta pound dari pasukan Finland, HJK pada 2017.

Morelos telah memastikan dua kemenangan dalam dua perlawanan buat Rangers – hantaran rendahnya telah menyebabkan Conor McCarthy melakukan kesilapan dan menjaringkan gol sendiri pada separuh masa pertama.

Morelos mengakhiri 10 perlawanan tanpa menjaringkan sebarang gol – kali terakhir adalah pada Februari lalu dalam kemenangan Piala Scotland di Hamilton – dengan menjaringkan dua gol dalam separuh masa kedua.

Jurulatih Rangers, Steven Gerrard memuji penyerang Alfredo Morelos untuk membantu Rangers membenam St Mirren 3-0.- AP

Rangers terus menerima nasib baik selepas musuh ketat dan juara, Celtic telah terikat keputusan seri 1-1 di Kilmarnock.

Celtic mendahului Hibernian, Rangers dan Ross Country dengan perbezaan dua mata.
“Saya rasa fokus Morelos sangat hebat,” kata Gerrard.

“Saya telah berbincang dengan Alfredo secara bersendirian mengenai prestasinya (selepas perlawanan menentang Leverkusen). Dia mengakui hakikatnya dia boleh melakukan dengan lebih baik.

“Alfredo sedar bahawa dia perlu untuk mempersembahkan aksi yang lebih baik. Dia sememangnya telah menunjukkan reaksi yang baik hari ini.”

Gerrard telah membuat beberapa perancangan sekiranya Morelos membuat keputusan untuk berpindah dengan memerhatikan perkembangan Cedric Itten dan Kemar Roofe awal minggu ini. – AFP