Saturday, February 4, 2023
23.6 C
Brunei

-

Gigi pekerja sihat ‘selamatkan’ kos perubatan Top Glove

SINGAPURA – Tahukah anda bahawa sebuah syarikat senaraian awam di Malaysia memberikan kit kesihatan gigi yang mengandungi berus gigi dan ubat gigi kepada 11,000 orang pekerjanya di seluruh dunia, dua kali setahun.

Syarikat ini, yang turut disenarai di Singapore Exchange Jun tahun lepas, mempunyai 30 kilang yang beroperasi di Malaysia, Thailand, China, Amerika dan Eropah.

Dan jika anda seorang perokok dan Indeks Jisim Tubuh (BMI) tidak bagus, baik lupakan cita-cita anda untuk memohon pekerjaan di syarikat berkenaan, yang juga pengeluar sarung tangan getah terbesar di dunia.

“Sihat itu perkara biasa. Sakit itu bukan perkara biasa,” itu ulasan ringkas Pengerusi Eksekutif Top Glove Corporation Bhd, Tan Sri Dr Lim Wee Chai berkaitan kesihatan pekerjanya.

Tanpa mendedahkan jumlah pelaburan kit kesihatan gigi itu, Lim bagaimanapun berkata dengan pelaburan itu, syarikat ini berjaya menjimatkan kos perubatan bagi pekerjanya setiap tahun.

Selepas tempoh lebih 26 tahun, syarikat Lim kini memiliki 30 buah kilang, 500 talian pengeluaran dan kemampuan pengeluaran 48 billon sarung tangan.
Dengan menitik beratkan kesihatan terutama gigi, secara tidak langsung pekerjanya tahu makanan apakah yang baik untuk mereka.

Kesihatan gigi

Dengan menitik beratkan kesihatan terutama gigi, secara tidak langsung pekerjanya tahu makanan apakah yang baik untuk mereka.

“Setiap seorang daripada pekerja kami sekarang sudah perlu tahu makanan apa yang patut masuk ke dalam mulut mereka,” kata Lim.

Saya berpeluang menemuramah Lim, pengasas syarikat yang terkini mempunyai kedudukan tunai bersih berjumlah RM95.3 juta, ketika beliau menghadiri Stewardship Asia Roundtable 2017 di Republik ini baru-baru ini.

Temuramah kali ini lebih menarik untuk saya kerana sebagai Wartawan Meja Ekonomi selama 15 tahun, ia tidak lagi berkisar mengenai keuntungan dan hasil syarikat ini sahaja.

“Sebelum menemui kamu, saya ke bilik air dahulu. Saya hendak gosok gigi,” Lim memberitahu saya sambil tersenyum.

Persoalan?

Lim sebelum itu baru sahaja menikmati makan tengah hari yang disediakan penganjur Rountable berkenaan.

Saya turut tertarik apabila melihat kad nama Lim kerana selain jelas tercatat nama, jawatan dan nombor telefon bimbit beliau, ia turut tertera moto berbunyi “Good Health, Safety First & Be Honest” yang boleh diterjemahkan sebagai “Kesihatan Baik, Utamakan Keselamatan & Berlaku Jujur”.

Bagi saya moto “Safety First” (Utamakan Keselamatan) adalah satu amalan biasa bagi mana-mana syarikat yang mengutamakan tanggungjawab sementara “Good Health” (Kesihatan Baik) tidak perlu lagi dipertikaikan tetapi bagaimana pula “Be Honest ” (Berlaku Jujur)?

“Berlaku jujur akan membuatkan syarikat anda dapat bertahan lama,” jawab Lim sambil menambah “Integrity (Integriti) dan “Transparency” (Ketelusan) juga adalah etika perniagaan syarikatnya yang ditubuhkan pada 1991 ini.

Lim memulakan perniagaannya sebagai sebuah perusahaan tempatan dengan kilang dan tiga talian pengeluaran.

Perkembangan

Selepas tempoh lebih 26 tahun, syarikat Lim kini memiliki 30 buah kilang, 500 talian pengeluaran dan kemampuan pengeluaran 48 billon sarung tangan.

Lim juga memberitahu beliau akan menulis sendiri dan mengemelkan pesanan kepada setiap pekerjanya setiap enam bulan sekali berkaitan perlunya mengamalkan budaya kerja “Jujur”, “Integriti” dan “Ketelusan” itu. “Mereka perlu diingatkan dari semasa ke semasa. Kalau tidak, mereka lupa,” katanya.

Meninjau laman sesawang syarikat ini, saya juga tertarik dengan ruangan “Perutusan Pengerusi”. Lim memulakan perutusannya dengan menyebut empat “Peraturan Perniagaan”, dua antaranya ialah “Jangan Kita kehilangan Wang Pemegang Saham” dan “Jangan Kita Hilang Pelanggan.” Dua lagi yang menarik perhatian juga adalah “Jangan Rosakkan Kesihatan Kita” dan “Jangan Cepat Marah.” – Bernama

Artikel sebelum iniGraduan bukti mampu berjaya tanpa ‘makan gaji’
Artikel seterusnyaRalat
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -