Giliran Belgium benam Iceland

BRUSSELS, 9 SEPT – Belgium kini melonjak ke tangga teratas dalam kumpulan 2 Liga A Negara-Negara UEFA selepas mempamerkan aksi cemerlang membenam Iceland dengan jaringan berkesudahan 5-1 pada perlawanan di Stadium King Baudouin, Brussels, awal pagi tadi.

Belgium yang merupakan pasukan nombor satu FIFA, dianggotai pemain handalan Manchester City, Kevin De Bruyne berada di kedudukan pertama dalam peringkat kumpulan dan mencatatkan dua kemenangan dengan perlawanan terdahulunya menentang Denmark 2-0.

Perlawanan pada minit-minit awal dilihat tidak menyebelahi Belgium apabila gol pembukaan Iceland hasil jaringan Holmbert Fridjonsson pada minit ke-11 mencetuskan sedikit kegusaran Belgium terhadap kebangkitan Iceland, meskipun pada minit ke-12 pemainnya H. Hjoertur Hermannsson dilayangkan kad kuning oleh pengadil.

Iceland yang berada di kedudukan tercorot dalam kumpulan 2 sebelum ini tewas di tangan England dengan ja-ringan 1-0 dan kini berusaha bangkit semula untuk meraih kemenangan.

Bagaimanapun kebangkitan semula Iceland untuk mencari peluang mata penuh terhalang apabila minit ke-13 pemain Belgium, A. Axel Witsel memecah kebuntuan jaringan dengan menyusup masuk bola ke gawang Iceland.

Sementara pada minit ke-17 dan 69, M. Michy Batshuayi pula mempamerkan aksi hebat dengan menggandakan jaringan kepada 4-1, di mana jaringan terdahulu dihasilkan oleh D.

Dries Mertens pada minit ke-20. Iceland yang hampar selepas dilihat ketinggalan jauh daripada lawan terus berusaha mencari jaringan, namun terus disekat dengan kemaraan Belgium yang terus menggandakan jaringan ke-5 hasil tendangan J. Jeremy Doku pada minit ke-79.

Belgium seterusnya akan bertemu England pada perlawanan seterusnya bulan depan.

Jeremy Doku (tengah) ketika meraikan jaringan bersama rakan sepasukannya pada perlawanan menentang Iceland awal pagi kelmarin. – AP