Giliran Thailand undur dari Piala Thomas

BANGKOK, 8 SEPT – Thailand telah menarik diri dari perlawanan badminton Piala Thomas dan Uber selepas bekas juara dunia Ratchanok Intanon dan pemain lain menarik diri disebabkan kebimbangan koronavirus, kata pegawai dan jurulatihnya.

Taiwan – pasukan pemain wanita nombor satu dunia Tai Tzu-ying – dan Australia juga tidak akan menyertai kejohanan itu, yang akan berlangsung dalam ‘gelembung’ di Denmark pada Oktober, kata Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Piala Thomas dan Uber yang sudah ditangguhkan dua kali, kejohanan pasukan dunia lelaki dan wanita, akan menjadi kejohanan antarabangsa pertama sejak pandemik membatalkan perlawanan badminton pada Mac.

Thailand telah menyalahkan penarikannya pada ‘situasi khas berkaitan dengan COVID-19 selain kecederaan oleh pemain utamanya,” kata BWF dalam satu kenyataan.

Presiden Persatuan Badminton Thailand, Patama Leeswadtrakul berkata keputusan tersebut dicetuskan oleh penarikan beberapa pemain.

“Meskipun prosedur dan langkah ketat dikenakan oleh Denmark ke atas pemain, situasi dapat difahami apabila beberapa pemain menarik diri disebabkan mereka bimbang mengenai pandemik,” katanya.

Jurulatih Ratchanok Patpapol Ngensrisuk memberitahu AFP bahawa pemain nombor lima dunia itu bimbang dijangkiti koronavirus sebelum Sukan Olimpik Tokyo ditunda pada tahun depan.

“Ratchanok bimbang mengenai COVID-19 kerana beliau telah pun melayakkan diri dalam Olimpik. Maka jika beliau dijangkiti virus, beliau bimbang mengenai masa depannya pada Sukan,” kata Patpapol.

“Matlamat utamanya sekarang adalah Olimpik.” – AFP