Girona, Barcelona setuju beraksi di AS

MADRID, 11 Sept – Pemain akhirnya bersetuju bahawa saingan La Liga di antara Girona dan Barcelona akan diadakan di Amerika Syarikat (AS), kata persekutuan pemain-pemain Sepanyol (AFE) semalam.

Memindahkan perlawanan itu ke AS telah dicadangkan oleh La Liga ketika mesyuarat di Madrid bersama AFE, badan induk bola sepak yang mewakili pemain bola sepak di Sepanyol.

AFE mengeluarkan kenyataan dengan berkata: “Para pemain, menerusi AFE, adalah yang membuat keputusan akhir mengenai perlawanan yang akan diadakan di AS.”

Ia juga mengesahkan bahawa La Liga telah mencadangkan pertemuan ‘Girona dan Barcelona akan diadakan di AS pada Januari tahun depan”.

Perlawanan tersebut dijadualkan pada 27 Januari dan pada mulanya disenaraikan sebagai perlawanan di laman sendiri bagi Girona, di Estadi Montilivi.

Lionel Messi mengawal bola ketika menentang Huesca di Stadium Camp Nou di Barcelona, Sepanyol pada 2 September yang lalu. – AP

La Liga bagaimana pun, membincangkan untuk beraksi satu perlawanan semusim di AS sebagai sebahagian daripada persetujuan 15 tahun yang diadakan bersama syarikat media, Relevent.

Selepas berbincang bersama pemain pada Ogos lalu, presiden AFE, David Aganzo berkata mereka “berang” dan bersepakat” dalam bantahan terhadap idea itu. Dia juga enggan untuk mengetepikan bagi sebarang tindakan mogok.

AFE semalam berkata ia “menyuarakan ketidakpuasan para pemain disebabkan kekurangan maklumat mengenai perjanjian untuk beraksi pada perlawanan liga di AS.”

La Liga telah bersetuju untuk memberikan ‘laporan deskriptif’ mengenai projek itu kepada pemain menerusi AFE.

Javier Tebas, presiden La Liga, memberitahu stesen radio Sepanyol, Onda Cero pada Jumaat lalu bahawa ‘perlawanan antara Girona dan Barcelona 90 peratus akan diadakan di AS.” – AFP